Op vakantie? In Duitsland en Italië zijn minder besmettingen dan in Spanje, Griekenland of Turkije

Met een vaccinatiebewijs of vanaf donderdag met de QR-code-app kan je naar vrijwel elk Europees land met vakantie. Toch is het handig om even te checken waar de meeste en minste coronabesmettingen zijn. Bekijk daarom deze plattegrond van Europa. (Tekst loopt door onder afbeelding)

De kaart van besmettingen met corona in Europa van 11 t/m 17 juni. Gemaakt door datajournalist Jelmer Visser.

De kaart van besmettingen met corona in Europa van 11 t/m 17 juni. Gemaakt door datajournalist Jelmer Visser.

Eigenlijk is het aantal besmettingen in heel Europa vrij laag en de trend is vrijwel overal ook nog de goede kant op, naar beneden dus. Op een paar uitzonderingen na. Vooral in het noordelijke deel van Engeland en de regio rond Lissabon in Portugal gaat het de verkeerde kant op. In die twee gebieden zijn veel besmettingen met de Indiase Delta-variant en hebben de autoriteiten daarom ingegrepen met maatregelen.

Verder valt op dat ruwweg de oostelijke kant van West-Europa er beter voor staat dan de westelijke kant. Nederland zelf zit naar verhouding vrij hoog met het aantal besmettingen, met Groningen, Friesland en Drenthe als positieve uitzonderingen. Ook België, Frankrijk en Spanje staan er minder goed voor dan Duitsland, Oostenrijk, Italië, Tsjechië en Hongarije.

Maar nog verder oostelijk ziet het er duidelijk minder goed uit in de populaire vakantielanden Griekenland en Turkije. En Wit-Rusland, Rusland zelf, de Baltische staten en delen van Scandinavië zijn ook nog vrij donker gekleurd op de kaart van datajournalist Jelmer Visser, die al de gehele coronacrisis betrouwbare plattegronden maakt op basis van cijfers van regionale gezondheidsautoriteiten in alle landen.

Nog kleine kans na vaccinatie maar risico voor reisgezelschap

Voor de duidelijkheid: al deze cijfers over besmettingen staan los van de rode, gele of groene indelingen die landen krijgen. De regels voor testen, vaccinatiebewijzen, toegangscontroles en maatregelen ter plekke kunnen per land, per regio en per dag verschillen. Ook is het natuurlijk de vraag of vakantiegangers die volledig gevaccineerd zijn nog wel zo bezorgd hoeven te zijn over eventuele besmettingen. Al bestaat er ook na de prikken nog een kleine kans op besmettingen, en kan er altijd iemand in het reisgezelschap zijn die niet gevaccineerd is. Met name jongeren en kinderen kunnen in Nederland nog niet geprikt zijn en kunnen daarmee het coronavirus oplopen en mee terug nemen naar Nederland.

Wie onderweg nog de meest actuele gegevens over aantallen besmettingen wil checken kan overigens ook via Google Maps een aardig beeld krijgen. Open daarvoor Google Maps, klik rechts op het icoontje met een ruitje en soort pijltje eronder en ga dan naar COVID-19 informatie. Niet alle landen en regio’s worden altijd goed weergegeven, maar het geeft toch een beeld van de ontwikkeling in het aantal besmettingen overal.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu