Op vakantie in België? Dit moet je weten over corona in het hotel of op de camping (een overzicht van alle coronamaatregelen)

Wil je op vakantie naar België? Geen probleem. Je kunt overal heen, bijvoorbeeld naar de Grote Markt in Antwerpen. Foto: Unplash/Julianasnaps

Zijn vakanties in België al (beperkt) mogelijk? Wat zijn de coronaregels en waar moet je rekening mee houden in de zomer van 2020? Een handig overzicht met de maatregelen tegen Covid-19.

Kun je ondanks het coronavirus op vakantie in België?

Ja, dat kan, maar het wordt sterk afgeraden in de regio Antwerpen. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor de provincie Antwerpen aangepast van geel naar oranje: alleen essentiële reizen. Er geldt een avondklok. Tussen 23.30 uur en 6.00 uur moet iedereen binnen blijven. Reizigers die terugkeren na een verblijf in deze regio wordt geadviseerd 14 dagen in thuisquarantaine te blijven.

Je mag wel door Antwerpen heen reizen richting je vakantiebestemming of weer naar huis. Je hoeft dan niet 14 dagen in quarantaine. Zorg wel dat je geen onnodige stops maakt.

In de rest van België moet je denken om het houden van anderhalve meter afstand. Mondkapjes zijn verplicht in het openbaar vervoer, op luchthavens, in overdekte attractieparken. in drukke winkelstraten en bij verplaatsingen in horecagelegenheden voor iedereen vanaf 12 jaar. Die regel geldt ook op alle andere plekken waar afstand houden onmogelijk of lastig is. In Antwerpen is het dragen van mondkapjes overal verplicht.

Wat is er allemaal open in België?

Heel erg veel. Supermarkten, winkels, tankstations en ook de stranden. Restaurants zijn open. Je mag daar met maximaal tien mensen aan één tafel zitten. Vooraf reserveren is een must. Je moet een mondkapje dragen zodra je van tafel opstaat. Personeel draagt een mondkapje. Hotels hebben hun deuren ook geopend. Ook hier moet je vooraf reserveren en ook hier draagt personeel een mondkapje.

In België zijn attractieparken en musea open. Reserveren is verplicht, evenals afstand houden. Binnen is een mondkapje verplicht. Binnen zijn maximaal 200 personen toegestaan, buiten maximaal 400. Ook theaters, concertzalen en bioscopen zijn na reservering voor maximaal 200 personen geopend.

Kamperen is mogelijk (ook voor dagbezoek). Sanitairgebouwen zijn open.

En wat zit er nog dicht in België?

Nachtclubs blijven gesloten tot 31 augustus. In de regio Antwerpen zijn veel meer zaken dicht.

Hoe werkt het bij de Belgische douane?

De in- en uitreisbeperkingen zijn opgeheven. De kans bestaat dat je aan de grens op coronasymptomen wordt gecontroleerd.

Wat is het officiële reisadvies voor België?

België heeft als reisadvies een kleurcode geel, met uitzondering van de regio Antwerpen. Dat betekent dat je op vakantie naar België kunt maar dat het verstandig is om goed op te blijven letten. Reizen naar Antwerpen wordt afgeraden. Regionale uitbraken van corona kunnen de situatie snel laten veranderen. (De  Reisapp van Buitenlandse Zaken  biedt actuele reisadviezen.)

Dit overzicht is geactualiseerd op 29 juli 2020. De informatie is afkomstig van de ANWB en het ministerie van Buitenlandse Zaken .

Nieuws

menu