Op vakantie in Duitsland? Dit moet je weten over corona in het hotel of op de camping (een overzicht van alle coronamaatregelen)

Op vakantie in Duitsland ondanks corona? Dat kan, bijvoorbeeld naar Cochem in de deelstaat Rijnland-Palts. Foto: Unsplash / Kai Pilger

Zijn vakanties in Duitsland al (beperkt) mogelijk? Wat zijn de coronaregels en waar moet je rekening mee houden in de zomer van 2020? Een handig overzicht met de maatregelen tegen Covid-19.

Kun je ondanks het coronavirus op vakantie in Duitsland?

Ja. Duitsland is grotendeels toegankelijk voor toeristen uit Nederland. De lockdown is voorbij. Afstand houden (1,5 tot 2 meter) wordt aangeraden. Een mondkapje is verplicht in het openbaar vervoer en in winkels.

In restaurants geldt dat je bij binnenkomst en als je bijvoorbeeld naar het toilet gaat verplicht bent om een mondkapje te dragen. Een hand geven wordt afgeraden. De deelstaten in Duitsland hanteren verschillende regels voor het samen reizen van niet-gezinsleden in één auto.

Wat is er allemaal open in Duitsland?

Van alles. Winkels, tankstations en horeca is allemaal weer open. Reserveren is verplicht voor restaurants. Vaak hebben ze een aangepaste menukaart. Hotels en campings zijn eveneens open. De regels voor gedeeld sanitair kunnen verschillen per deelstaat. Het openbaar vervoer rijdt weer.

Zwembaden en wellness-faciliteiten in hotels zijn vanaf 22 juni weer open. Regels verschillen per deelstaat, maar check altijd vantevoren of je moet reserveren. Vaak zijn er aangepaste openingstijden. Attractieparken, speeltuinen, musea zijn deels ook weer open (met extra maatregelen zoals mondkapje en afstand houden).

En wat zit er nog dicht in Duitsland?

De regels voor het gebruik van sanitair op campings verschillen dus per deelstaat. Vraag van tevoren even na hoe het zit. De stranden zijn open voor iedereen.

Veel concertzalen, theaters en bioscopen zijn in de meeste deelstaten nog dicht. Evenementen met meer dan duizend bezoekers gaan in elk geval tot 31 augustus niet door.

Hoe werkt het bij de Duitse douane?

De grensovergangen zijn weer open voor iedereen uit een EU-land, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen, Zwitserland en Verenigd Koninkrijk zolang het aantal besmettingen in die landen beperkt blijft. Het kan zijn dat je bij de grens op symptomen van het coronavirus wordt gecontroleerd.

Wat is het officiële reisadvies voor Duitsland?

Duitsland heeft als reisadvies een kleurcode geel. Dat betekent dat je op vakantie naar Duitsland kunt maar dat het verstandig is om goed op te blijven letten. Regionale uitbraken van corona kunnen de situatie snel laten veranderen. (De Reisapp van Buitenlandse Zaken biedt actuele reisadviezen.)

Dit overzicht is geactualiseerd op 5 augustus 2020. De informatie is afkomstig van de ANWB en het ministerie van Buitenlandse Zaken . Zie hier een Duitstalig overzicht met de coronaregels per deelstaat.

Nieuws

Meest gelezen

menu