Op vakantie in Frankrijk? Dit moet je weten over corona in het hotel of op de camping (een overzicht van alle coronamaatregelen)

Op vakantie in Frankrijk ondanks corona? Dat kan, bijvoorbeeld naar het strand bij Nice. Foto: Unsplash / Daniel van den Berg

Zijn vakanties in Frankrijk al (beperkt) mogelijk? Wat zijn de coronaregels en waar moet je rekening mee houden in de zomer van 2020? Een handig overzicht met de maatregelen tegen Covid-19.

Kun je ondanks het coronavirus op vakantie in Frankrijk?

Ja. Frankrijk is grotendeels toegankelijk voor toeristen uit Nederland. De lockdown is voorbij. Het advies is om 1 meter afstand van elkaar te houden. Groepen mogen maximaal uit tien mensen bestaan. Het openbaar vervoer rijdt.

Het advies is om altijd een mondkapje te dragen. In het openbaar vervoer is een mondkapje verplicht voor iedereen van elf jaar en ouder. Samen in een auto mag, het advies is om een mondkapje te dragen als je niet uit hetzelfde gezin komt.

LET OP: Vanaf 20 juli is het dragen van een mondkapje verplicht in alle openbare afgesloten gebouwen, voor iedereen vanaf 11 jaar. Dat zijn alle overheidsgebouwen, ziekenhuizen, postkantoren, stadhuis, supermarkten, winkels en musea. Lokaal kan een mondkapje ook verplicht zijn op markten.

Wat is er allemaal open in Frankrijk?

Supermarkten, hotels, campings, restaurants en tankstations zijn open. Voor het sanitair op campings gelden nog wel restricties (vraag bij je camping na wat de precieze regels zijn). In restaurants mogen maximaal tien personen aan een tafel.

Markten in de buitenlucht mogen weer. Attractieparken zijn weer open, maar check voor de zekerheid even de website van de plek waar je heen wilt. Bioscopen en casino's zijn sinds 22 juni weer open. Musea, concertzalen en theaters zijn open.

Voor alle bovengenoemde gebouwen geldt: Mondkapje verplicht.

En wat zit er nog dicht in Frankrijk?

Disneyland Parijs gaat vanaf 15 juli in fases open ( lees hier de details ). In de regio Parijs is het openbaar vervoer in de spits alleen toegankelijk voor werkenden met een werkgeversverklaring.

Stranden zijn in principe open, maar als het te druk wordt gaan ze dicht. Op sommige stranden zijn mondkapjes verplicht. Evenementen met meer dan vijfduizend bezoekers zijn tot 31 augustus verboden. Vanaf 11 juli zijn stadions open voor maximaal 5000 bezoekers

Hoe werkt het bij de Franse douane?

Grenzen zijn open voor alle reizigers uit de Europese Unie, Andorra, IJsland, Liechtenstein, Monaco, Noorwegen, San Marino, Zwitserland, Verenigd Koninkrijk en Vaticaanstad. Voor wie naar Frankrijk vliegt: er zijn geen restricties meer voor reizigers uit Schengenlanden.

Wat is het officiële reisadvies voor Frankrijk?

Frankrijk heeft als reisadvies een kleurcode geel. Dat betekent dat je op vakantie naar Frankrijk kunt maar dat het verstandig is om goed op te blijven letten. Regionale uitbraken van corona kunnen de situatie snel laten veranderen. (De Reisapp van Buitenlandse Zaken biedt actuele reisadviezen.)

Dit overzicht is geactualiseerd op 5 augustus 2020. De informatie is afkomstig van de ANWB en het ministerie van Buitenlandse Zaken . Zie hier een Franstalig overzicht met de situatie per departement.

Nieuws

Meest gelezen

menu