Op vakantie in Italië? Dit moet je weten over corona in het hotel of op de camping (een overzicht van alle coronamaatregelen)

Op vakantie in Italië ondanks corona? Dat kan, bijvoorbeeld naar Venetië. Foto: Unsplash / Henrique Ferreira

Zijn vakanties in Italië al (beperkt) mogelijk? Wat zijn de coronaregels en waar moet je rekening mee houden in de zomer van 2020? Een handig overzicht met de maatregelen tegen Covid-19.

Kun je ondanks het coronavirus op vakantie in Italië?

Ja. Italië is grotendeels toegankelijk voor toeristen uit Nederland. De lockdown is voorbij. Er zijn nog wel beperkingen. Je wordt gevraagd om afstand te houden (normaal gesproken 1 meter, als je aan het sporten bent 2 meter).

Mondkapjes worden overal aangeraden en zijn in sommige regio’s verplicht. Ook in het openbaar vervoer en in publieke binnenruimtes moet je een mondkapje dragen. Dat moet ook als je in een auto stapt met iemand van buiten je gezin.

Wat is er allemaal open in Italië?

Het openbaar vervoer rijdt weer, het dragen van een mondkapje is verplicht. Supermarkten, drogisterijen en tankstations zijn eveneens weer open. Er gelden daar wel extra regels (afstand houden, mondkapjes, maximum aantal mensen per winkel en soms zijn handschoenen verplicht).

Restaurants en hotels zijn open, maar wel beschikbaar voor minder mensen dan normaal. In Noord-Italië zijn sommige hotels nog dicht. Reserveren is verplicht. Sommige campings zijn open. Overnachten op campings mag weer. Het sanitair is soms deels geopend. Vraag van tevoren even hoe zit op de camping waar je graag naar toe wilt.

Zwembaden en sportscholen zijn open, maar wel met beperkingen. In Noord-Italië zijn badmutsen verplicht. De kleedkamers zijn dicht. Ook het strand is open, zo lang het tenminste niet te druk wordt.

Sommige attractieparken en musea zijn open. Er mogen minder mensen naar binnen, je moet een mondkapje op en bij de ingang wordt je temperatuur gemeten.

Concertzalen en theaters zijn open. Binnen mogen maximaal tweehonderd bezoekers tegelijk zijn, buiten is er een maximum van duizend mensen. Diezelfde bezoekersaantallen gelden ook bij evenementen.

En wat zit er nog dicht in Italië?

Sommige hotels, campings, attractieparken en musea zijn nog dicht. Vraag het vooral even na van tevoren. Groepsvorming is niet meer verboden, maar je moet wel afstand houden.

Het is bovendien nog even opletten als je wilt autorijden met mensen van buiten je eigen huishouden. In dat geval moet je minstens een meter afstand houden. Alleen de bestuurder mag voorin zitten. Er mogen maximaal twee personen op een rij zitten. Motorrijders mogen niemand achterop meenemen (ook niet als je uit hetzelfde huishouden komt).

Hoe werkt het bij de Italiaanse douane?

De grensovergangen zijn sinds 3 juni weer open. Mensen met een Nederlands paspoort mogen Italië in. Als je vanuit Slovenië naar Italië wilt, neem dan een boekingsbewijs mee. Het kan zijn dat je bij de grens op symptomen van het coronavirus wordt gecontroleerd.

De regels verschillen per regio. Sardinië vraagt toeristen zich twee dagen voor aankomst aan te melden ( registreren kan hier ). In Puglia dien je een  speciaal formulier  in te vullen. Check even bij je camping of hotel wat de regionale regels zijn.

Iedere regio kan eigen regels hebben. Kijk  hier  voor de recente maatregelen

Wat is het officiële reisadvies voor Italië?

Italië heeft als reisadvies een kleurcode geel. Dat betekent dat je op vakantie naar Italië kunt maar dat het verstandig is om goed op te blijven letten. Regionale uitbraken van corona kunnen de situatie snel laten veranderen. (De Reisapp van Buitenlandse Zaken biedt actuele reisadviezen.)

Dit overzicht is geactualiseerd op 15 juli 2020. De informatie is afkomstig van de ANWB en het ministerie van Buitenlandse Zaken .

Nieuws

Meest gelezen

menu