Op vakantie in Spanje? Dit moet je weten over corona in het hotel of op de camping (een overzicht van alle coronamaatregelen)

Foto: Unsplash / Tom Brunberg

Zijn vakanties in Spanje al (beperkt) mogelijk? Wat zijn de coronaregels en waar moet je rekening mee houden in de zomer van 2020? Een handig overzicht met de maatregelen tegen Covid-19.

Kun je ondanks het coronavirus op vakantie in Spanje?

Toeristen zijn welkom. Maar let op: Op dit moment geldt voor het Catalaanse gewest Segria (Lerida/Lleida) en voor Barcelona en omgeving (Groot-Barcelona) code oranje. Reizigers die uit deze gebieden terugkomen wordt dringend geadviseerd bij thuiskomst veertien dagen in quarantaine te gaan. Geen zorgen, dit geldt niet als je enkel vliegt op Barcelona en direct doorreist naar een andere bestemming. Ook in Aragon (Zaragosa ) gelden speciale maatregelen.

Elk gebied kan zijn eigen regels vaststellen en deze kunnen binnen enkele uren veranderen, afhankelijk van de epidemiologische situatie.

Onlangs is het mondkapjesbeleid weer strenger geworden. Je moet overal in de openbare ruimte een mondkapje op. Alleen voor je tent, op het balkon van je hotelkamer of als je op het strand ligt, hoeft het niet. Zodra je naar zee loopt of naar het toiletgebouw op de camping gaat, moet het wel.

Wat is er allemaal open in Spanje?

Supermarkten, tankstations, drogisterijen en ook veel andere winkels zijn open. Restaurants mogen de helft van de binnenruimte gebruiken. Terrassen mogen tot 75 procent zijn gevuld.

Hotels zijn open. Voor de restaurants of catering gelden dezelfde regels als in de horeca. Neem voor vertrek contact op met jouw hotel als je precies wilt weten wat de regels zijn.

Attractieparken zijn weer open, maar voor een beperkt aantal bezoekers. Spaanse campings zijn open, voor zowel dagbezoek als voor een langer verblijf. Ook de sanitairgebouwen zijn geopend. Regels kunnen per regio verschillen.

De stranden zijn toegankelijk. Wie van de zon, de zee en het strand wil genieten moet wel afstand houden. Ook geldt dat een beperkt aantal bezoekers wordt toegelaten op de stranden.

Voor alles geldt dat Lerida/Lleida, Groot-Barcelona en Aragon hierop een uitzondering vormen.

En wat zit er nog dicht in Spanje?

Musea, theaters en concertzalen zijn beperkt open. Ook hiervoor geldt dat je het beste voorafgaand aan je bezoek even moet informeren. Discotheken zijn open, maar op halve capaciteit en er mag niet de hele tijd worden gedanst. In Catalonië zit het complete nachtleven op slot vanwege de toename van het aantal besmettingen Markten gaan open met beperking van het aantal kramen. Je moet er 2 meter afstand bewaren.

Hoe werkt het bij de Spaanse douane?

Inkomende Europese toeristische reizigers (behalve uit Portugal) worden weer toegelaten. Er vinden controles plaats op gezondheid. Vanaf 1 juli is ook de grens met Portugal geopend.

Wie met het vliegtuig reist moet een vragenformulier invullen en tijdens de vlucht een mondkapje dragen. Er wordt gevraagd of er eerder COVID-19 is vastgesteld. Ook worden je verblijfsgegevens genoteerd.

En hoe zit het met de Spaanse eilanden?

Code geel geldt voor het hele land (met uitzondering van de genoemde regio's), dus ook voor de Canarische eilanden en de Balearen. (De Reisapp van Buitenlandse Zaken biedt actuele reisadviezen.)

Dit overzicht is geactualiseerd op 29 juli 2020. De informatie is afkomstig van de ANWB en het ministerie van Buitenlandse Zaken . Zie hier een Spaanstalig overzicht met daarop alle regio's en de fase waarin deze zich bevinden.

Nieuws

menu