Op vakantie met het Digitaal Corona Certificaat: dit moet je weten

Vanaf 1 juli maakt de invoering van een Digitaal Corona Certificaat (DCC) vakanties in het buitenland makkelijker. Met de pas kunnen gevaccineerde toeristen, geteste reizigers of personen die recent een coronabesmetting hebben doorgemaakt zich vrij bewegen tussen verschillende landen.

Foto:

Foto: ANP

Toch is er nog veel onduidelijk. Sommige landen accepteren bijvoorbeeld alleen volledig gevaccineerde toeristen, terwijl het op bestemmingen buiten Europa nog de vraag is of het DCC uitsluitsel biedt. Dit zijn de belangrijkste vragen over het Covid-reiscertificaat.

Wat is het Digitaal Corona Certificaat?

Het Covid-reiscertificaat moet ervoor zorgen dat EU-burgers weer vrij binnen de Europese Unie op reis kunnen. Daarvoor zijn drie mogelijkheden: vaccinatie, een testbewijs of een recent herstel van een corona-infectie. Voor de laatste groep kan dan aan de hand van een speciale test de aanwezigheid van antistoffen worden aangetoond.

Ook voor vaccinatie gelden een aantal voorwaarden. Pfizer, Moderna, AstraZeneca en Janssen worden in heel Europa geaccepteerd als een geldig vaccin. Andere varianten, zoals het Chinese Sinovac of het Russische Sputnik, kunnen door individuele lidstaten worden toegelaten. Het ligt daarbij voor de hand dat EU-lidstaten als Hongarije, die bijvoorbeeld Sputnik gebruiken in de vaccinatiecampagne, deze groep gevaccineerden zal toelaten.

Hoe kom je aan het Covid-reiscertificaat?

Komende week wordt het voor Nederlanders mogelijk om via de CoronaCheck-app een QR-code aan te maken. Deze applicatie is alvast te downloaden, vanaf 23 juli wordt het voor mensen met een vaccin mogelijk een speciale code te laten maken.

Voor personen die geen behoefte hebben aan een digitale code, kunnen via de website coronacheck.nl een papieren versie krijgen. Deze kan dan worden uitgeprint en kan op precies dezelfde manier gebruikt worden als de digitale variant. Daarnaast mag de zorgverlener die de prikken heeft gezet ook een vaccinatiebewijs aanmaken.

Daarbij wordt er onderscheid gemaakt tussen een nationale en internationale variant. Met de nationale code kunnen personen locaties bezoeken waar de afstandsregel kan worden losgelaten. De internationale code bevat meer persoonlijke gegevens en kan worden gebruikt voor grenspassage.

Ik heb nog maar een prik gehad. Kan ik dan al wel op vakantie?

Hoewel het Covid-reiscertificaat voor heel Europa geldt, zitten er in de praktijk toch verschillen in de uitvoering. Of een land alleen volledig gevaccineerde mensen toelaat ligt aan de lidstaat zelf. Sommige landen zijn al tevreden bij één prik, terwijl andere lidstaten eisen dat er pas een aantal dagen na de tweede vaccinatie mag worden gereisd. Het is nog niet duidelijk wat de eisen per land zijn.

Aan welke eisen moet mijn test voldoen?

Net als bij de vaccinatievereisten bepalen landen zelf wat de voorwaarden zijn voor een testverplichting. Sommige landen accepteren testen die niet ouder dan 48 uur zijn, terwijl dat elders in Europa weer 72 uur kan zijn.

Doordat de regels in de Europese Unie per land voortdurend veranderen kunnen reizigers het beste het reisadvies in de gaten houden van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarin wordt ook toegelicht hoe het zit met quarantaine voor bezoekers of vanaf welke leeftijd kinderen getest moeten worden.

Hoe zit het met vakanties buiten Europa?

Er is nog geen ’internationale’ coronapas of -certificaat, en het is de vraag of deze er ook gaat komen. Aanvankelijk was het idee dat de wereldgezondheidsorganisatie WHO iets zou ontwikkelen, maar daar is weinig meer van vernomen. „Voorlopig zullen landen en regio’s in de wereld ertoe overgaan om elkaars certificaten te erkennen. Deze onderhandelingen staan in veel landen en regio’s nog maar aan het begin. Want sommige landen accepteren weer niet alle vaccins. Dat maakt het complex”, aldus een woordvoerder van de mondiale luchtvaartkoepel IATA.

De IATA heeft een eigen app waarin de alle testen en bewijzen verzameld zijn, maar de koepel is niet bevoegd om een officieel gezondheidsdocument uit te geven. Ook is niet het zo dat gevaccineerde reizigers buiten Europa weer overal naartoe kunnen, waarschuwt de IATA. De lappendeken aan regels en voorschriften die er in Europa is, geldt ook voor de rest van de wereld.

„Mocht je buiten Europa willen reizen, stel je op de hoogte van wat de eisen zijn van het land, welke testen er nodig zijn, welke vaccins geaccepteerd zijn en of je in quarantaine moet. Vooral in Azië is dit momenteel vaak het geval, ook voor gevaccineerde reizigers.”

Dat laatste is een grote drempel, omdat 80 procent van de reizigers geen zin heeft in quarantaine, aldus de IATA. Ook zijn er landen die wel veilig zijn, maar geen toeristen willen ontvangen. Het gele inentingsboekje wordt in veel landen geaccepteerd als officieel document.

Daarnaast blijft het mogelijk dat er nieuwe restricties worden ingevoerd. Zo moeten inkomende reizigers vanuit het Verenigd Koninkrijk vanwege de toename van de (Indiase) Delta-variant nu weer een extra sneltest doen naar Nederland en verplicht in quarantaine. Toch is er hoop dat het DCC ook voor landen buiten de Europese Unie voor een soepele reis zorgt. De EU heeft bijvoorbeeld al afspraken gemaakt met Noorwegen en IJsland voor het gebruik van de reispas. Het is daarom mogelijk dat soortgelijke erkenningen ook met andere landen worden gesloten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu