Nederland scherpt reisadviezen aan: ook Noorwegen, Bulgarije en de kust van Kroatië zijn nu geel. Vanuit deze 30 landen heb je een coronabewijs nodig bij terugkeer in Nederland (en zo kom je eraan). Update 18/8

Nederland scherpt de coronaregels verder aan voor mensen die terugkeren uit het buitenland.

Foto:

Foto: ANP

Met ingang van 19 augustus wordt het aantal gebieden met een geel reisadvies in Europa uitgebreid met Noorwegen, Bulgarije en de kust van Kroatië.

Kom je terug uit een land binnen Europa met een geel reisadvies? Dan moet je bij binnenkomst in Nederland een coronabewijs kunnen tonen. Een coronabewijs is een vaccinatiebewijs, een testbewijs of een herstelbewijs.

Kom je terug uit een land buiten Europa? Dan moet je bij binnenkomst in Nederland altijd een vaccinatiebewijs of een testbewijs kunnen tonen, ook als het betreffende land veilig is. Op de website Nederland Wereldwijd vind je alle informatie over de reisadviezen.

Zo kom je aan een coronabewijs

● Heb je een testbewijs nodig? Dan doe je een coronatest in je vakantieland. Een PCR-test mag maximaal 48 uur voor vertrek zijn afgenomen. Een antigeen-test mag maximaal 24 uur oud zijn. Op deze website van het ministerie van buitenlandse zaken vind je de testmogelijkheden per land (Engelstalig).

● Heb je een vaccinatiebewijs nodig? Dat kun je in de CoronaCheck-app op je telefoon zetten, of downloaden op Coronacheck.nl (en printen).

● Heb je een herstelbewijs nodig? Volg dan de aanwijzingen op deze website van de rijksoverheid.

Advies: laat je na thuiskomst altijd testen

Voor alle reizigers die terugkomen uit het buitenland (zowel binnen als buiten Europa) geldt het dringende advies om op dag twee en dag vijf een gratis coronatest bij de GGD of een zelftest te doen.

Geen coronabewijs? Dan riskeer je een boete

De strengere regels gelden voor alle vormen van vervoer , dus ook voor de auto, de trein etcetera. Keer je terug in Nederland zonder coronabewijs terwijl dat wel verplicht is? Dan riskeer je een boete van 95 euro. De Marechaussee controleeert zowel op de luchthavens als aan de grens met Duitsland en België.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu