Op z'n Lohuesiaans

Vijfmaal mocht Dagblad van het Noorden de nieuwe cd van Daniël Lohues, 'Aosem', weggeven, aan mensen met een bijzondere 'Lohuesherinnering'. Dit zijn de verhalen van de winnaars.

Daar begon de ellende..

Annemarie Koops-Tigelaar trouwde vorig jaar, op de dag dat ze vijf jaar samen waren, met haar man. ,,Nu passen mijn man en ik op veel vlakken ontzettend goed bij elkaar, maar wat muzieksmaak betreft konden we niet meer van elkaar verschillen", vertelt ze. ,,Bij hem is het óf Nederlandstalige muziek (van de slechte soort, denk aan geheime zender-muziek) óf hardstyle."

,,Mijn muzieksmaak is erg breed, van klassiekers tot Muse en het singer-songwritergenre, maar ook van een goede popsong kan ik best genieten (en vooruit, mijn puberteit vond plaats in de jaren 90, dus op z'n tijd een happy hardcore-nummertje mag best). Eigenlijk vind ik bijna alles wel leuk, als het maar geen slechte Nederlandstalige muziek of hardstyle is."

,,De ambtenaar van de burgerlijke stand die ons zou gaan trouwen, vroeg ons om drie nummers op cd te zetten voor tijdens de plechtigheid. En daar begon de ellende... Onder andere Jannes, Journey, Ancora, Mumford and Sons, DJ Paul Elstak en Elvis Costello kwamen voorbij in de discussie, maar uiteindelijk (ik denk een dag of twee voor de bruiloft) werden we het eens."

,,Het afsluitende nummer dat gedraaid werd, was Prachtig mooie dag van Daniël Lohues. En dat blijft me bij: ondanks dat ik die dag de griep goed te pakken had en twee van de drie oma's wegens ziekte en ernstige dementie niet bij de bruiloft konden zijn, werd het een prachtig mooie dag."

,, Prachtig mooie dag is overigens niet mijn favoriete song van Daniël Lohues, dat is het prachtige liedje Liefzeer . Daar kleeft echter niet echt een duidelijke herinnering aan, gelukkig maar.''

Gitaar speul'n leern'

Jeroen Peters is gitaar gaan spelen door Lohues' muziek. Ieder jaar gaat hij met zijn ouders en vrienden naar concerten. Naast zijn baan als programmeur had hij zin in een nieuwe hobby. Peters raakte aangestoken door het lied Nooit stoppen met proberen , waarin Lohues zingt over 'gitaar speul'n leer'n'.

Dat deed Jeroen Peters. Toen hij er vervolgens een Twitterberichtje over schreef, reageerde Lohues zelf. ,,Erg motiverend'', zegt Peters.

Zijn liedjes, zijn filosofietjes

,,Donderdagavond was ik bij hem, in Steenwijk. Voor de eerste keer woonde ik een live voorstelling van Daniël Lohues bij",  mailt Gerrit Haasjes.  Hij was diep onder de indruk ,, van zijn liedjes, van zijn filosofietjes. Ik vond het 'awesome'. En soms was ik zelfs ontroerd."

,,Toen hij bijvoorbeeld het lied Appels zong. En nadien de tekst duidde. Ik ben ook niet altijd het zonnetje in huis maar Appels leert je zien dat er toch nog wel veel positieve dingen zijn als de omstandigheden -niet te dröge, niet te nat- een beetje meezitten.  Als je ze zien wilt, ten minste. 'D'r koom best veul appels an' en 'In veurjoar nog zute appels zat'. Enfin, het glas is bij mij voorlopig halfvol."

Op z'n Lohuesiaans

Louwrens Dreise is een groot Lohues-fan. Zijn favoriete herinnering is van een optreden in Delfzijl.

,,Ik was samen met mijn broer in Delfzijl bij Lohues en de Louisiana Blues Club , een prachtige voorstelling waar Daniël ook prachtige verhalen vertelde.

Het verhaal waar mijn broer en ik helemaal stuk van gingen was het verhaal dat Daniël aan het fietsen was. Hij zag een postbode aan het eind van een lange laan bij een boerderij. Een enorme hond komt de hele laan afrennen naar de postbode, waarbij de boer op de achtergrond lijkt te schreeuwen: ,,Schop 'm in de bek!" De postbode doet dat dan ook, om zichzelf te beschermen. Het verhaal loopt op z'n Lohuesiaans af, wij hadden tranen over de wangen van het lachen.

Toen we na de voorstelling terugreden, weet ik nog dat we ter hoogte van Loppersum de auto aan de kant moesten zetten. We bespraken de voorstelling na en het verhaal kwam weer aan bod, weer tranen over de wangen van het lachen, waardoor autorijden onmogelijk werd.

Een paar jaar later weer in Delfzijl, nu met een Allennig -voorstelling, twijfelt Daniël of hij het verhaal nog eens moet vertellen. Ik vraag hem, vanaf rij vijf, met een grote glimlach om dat vooral te doen. Hij reageert met: ,,Prima" en vertelt het nog eens, heerlijk!"

Dierbare herinneringen

De liedjes van Daniël Lohues zijn voor Hilda onmiskenbaar verbonden met de herinneringen aan haar recent overleden man.

,,Zijn teksten raakten ons. De prachtige Drentse woorden. Zijn liedjes brachten troost in moeilijke tijden van ziekte en afscheid nemen. Daarnaast geven zijn liedjes prachtig aan waar het in een leven om gaat. Wat echt belangrijk is. We leerden van zijn liedjes en ze waren een voorbeeld voor ons.

Tijdens onze vakantiereizen in de auto luisterden we altijd naar de liedjes van Daniël. En iedere keer werden we weer verrast door de teksten die ons opnieuw of alsnog raakten.

,,Zijn liedjes geven prachtig aan waar het in een leven om gaat. Wat echt belangrijk is."

Maandag 11 januari 2016 is mijn man overleden terwijl het liedje Ganzenkonings slaopliedje op de achtergrond speelde. Ik en onze kinderen waren bij hem.

Bij de dankdienst voor zijn leven is het lied Komp wel goed gespeeld. De tekst ,,Hoop stärft ’t lest" was voor hem dierbaar en hoopvol.

Toen hij uit de kerk werd gedragen speelde het instrumentale nummer De ganzenkoning wul met . Wij wisten dat het afscheid zou komen en hebben samen deze liedjes uitgezocht.

Vorig jaar heb ik, zoals ieder jaar (behalve 2015) kaartjes besteld. Donderdag 3 maart in de Muzeval...

Verdrietig genoeg is Henk er niet meer bij. Ik zal hem die avond extra missen...

Ik zal proberen niet te zuchten vol zölfsneuïgheid...

Ik zal proberen om niet te vergeten om even te knippen met de vingers..."

 

Beluister hier het album van Daniël Lohues

Nieuws

Meest gelezen

menu