Oplichters plaatsen nepadvertenties voor kamers en huizen. Zo voorkom je dat je honderden euro's kwijtraakt (en nog steeds zonder huurhuis zit)

Internetoplichters mengen zich in de oververhitte huizenmarkt. Ze maken misbruik van de woningnood om mensen flink geld uit de zak te kloppen. Met deze vijf checks voorkom je dat je wordt beetgenomen.

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie. Foto: Clint Patterson|Unsplash

1. De tekst van de advertentie is niet pluis

Staat in de advertentietekst niet duidelijke wie de verhuurder of huisbaas is? Staan er mooie volzinnen over de bereikbaarheid van het openbaar vervoer en de supermarkt, maar niks over een inkomenstoets? Dat is een rode vlag.

Een advertentie in Nederland bevat in de regel altijd de volgende informatie: wie de verhuurder is, de oppervlakte, het aantal (bad)kamers, het adres en de huurprijs (exlusief of inclusief).

Krijg je twijfels bij de tekst, dan kan het een goed idee zijn om een volledige zin op te zoeken in Google (of een andere zoekmachine). Dat doe je door de zin tussen dubbele aanhalingstekens te plaatsen. Zo kom je erachter of een oplichter de advertentie van een makelaar heeft gekopieerd.

2. De foto’s kloppen niet (of die zijn ook gejat)

Soms jatten oplichters ook de foto’s van een advertentie. In Google images kun je zoeken naar waar een afbeelding voorkomt. Klik op het icoontje van de camera in de zoekbalk en plaats daar de afbeeldings-URL. Scrol naar beneden en onder het kopje ‘pagina’s met overeenkomende afbeeldingen’ zie je precies waar de afbeelding nog meer gebruikt wordt.

Komen de foto’s van Funda, maar zag jij ze in eerste instantie via een advertentie op Marktplaats, Facebook of een van de vele sites waar je lootjes moet kopen om te mogen reageren? Dan is het verstandig om de advertentie te wantrouwen.

3. De ‘eigenaar’ is niet de eigenaar

Een veelgebruikte scam is dat een ‘verhuurder’ probeert een huis van iemand anders te verhuren. Ze vertellen bijvoorbeeld dat ze in de stad, waar jij op zoek bent, hebben gewerkt of gestudeerd. Nu wonen ze in het buitenland, maar het huis hebben ze nog niet verkocht. Dat willen ze graag aan je verhuren, maar een bezichtiging plannen is heel lastig.

Wat ze wel willen doen: de sleutel opsturen nadat jij de borg hebt overgemaakt. Dan kun je zelf gaan kijken op het adres. Als het bevalt, dan houd jij de sleutel en zij de borg. Als het niks is, dan wissel je weer om. Klinkt prima, behalve dat er na het overmaken van de borg nooit een sleutel komt.

Een manier om erachter te komen of het huis wel van degene is die het aan je wil verhuren, is het checken van de eigendomsinformatie van het kadaster . Dit kost 2,95 euro, maar dan weet je het wel helemaal zeker.

4. Je kan de woning niet bezichtigen

We kunnen het niet genoeg benadrukken: als de verhuurder je de woning niet wil laten zien, is dat foute boel. Er is geen enkele reden om borg over te maken, een contract te tekenen of (persoonlijke) informatie op te sturen zonder dat je eerst de woning hebt kunnen zien.

Zo hoort het te gaan: bezichtiging, (financiële) informatie overleggen, contract tekenen, sleutel ontvangen, geld overmaken. Wil jouw ‘verhuurder’ dat anders aanpakken, wees dan wantrouwend. Betaal pas wanneer het contract getekend is en jij de sleutel hebt.

5. Ze gebruiken een onbekend of vreemd betaalsysteem

In Nederland is de huurbetaling eenvoudig en goed te traceren. De gegevens van de verhuurder staan in het getekende contract en er staat duidelijk beschreven welk bedrag je wanneer moet overmaken.

Daarom is het verdacht als een verhuurder wil dat je geld overmaakt via een betaalsysteem als Western Union , PayPal, of zelfs in contanten moet betalen. Er zijn ook oplichters die gebruikmaken van platformen als AirBnB of HomeAway, waar je normaal gesproken vakantiewoningen huurt, om geld van hun slachtoffers te innen.

Kortom: een huurbetaling maak je over van jouw rekening op de bedrijfsrekening van de verhuurder. Pakt jouw potentiële verhuurder het anders aan? Dan is er hoogstwaarschijnlijk sprake van oplichting.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Woningmarkt
menu