Opinie: Waar blijven de ondernemers?

Een opiniebijdrage en hartenkreet van Jan Vos, voormalig projectdirecteur economie bij de provincie Groningen

Geachte ondernemers, wat bent u stil. Op alle fronten wordt er gedebatteerd over de gevaren van het populisme, ook voor de economie, maar nergens zien of horen we ondernemers. We zien jullie niet in de nieuwsuitzendingen. Niet in de talkshows. Geen opvallende stukken in de kranten. Waarom niet? Zien jullie het vooral als ‘een dingetje’ van de politici? Is het schroom of bescheidenheid? Of ontbreekt het aan een geloofwaardig verhaal?

Toch willen we graag weten welke positie ondernemers kiezen in het maatschappelijk debat over het populisme. In hoeverre voelen jullie je ook verantwoordelijk voor de oorzaken van die grote onvrede bij veel burgers, met name bij de burgers aan de onderkant van de maatschappelijke ladder? En welke rol claimen jullie als het gaat om het verminderen van die boosheid.? We zouden het zo graag willen horen.

Lastig verhaal

Het zou zeker indruk maken als gezaghebbende ondernemers erkennen dat ‘leden van hun groep’ op z’n minst medeverantwoordelijk waren/zijn voor de financiële en de economische crisis, voor de negatieve gevolgen van de globalisering, voor het megaverlies van werkgelegenheid, voor de flexibilisering van de banen en voor de vele miljarden belastinggeld die overheden in de banken moesten stoppen om het systeem (tijdelijk?) te redden. Waarom horen we hier geen ondernemers over en moet het lastige verhaal altijd van politici komen?

Het lijkt wel of de ondernemers zich (veilig) verschuilen achter de rug van de politici. Niet opvallen dan waait het wel over? De gevestigde politici (de ‘elite’ worden ze zelfs genoemd) moeten nu alle kastanjes uit het vuur halen. Zij zijn door de populisten gebombardeerd tot hoofdzondebok voor alles wat er de afgelopen tien jaar verkeerd gegaan is, terwijl jullie, de ondernemers, feitelijk toch een grote verantwoordelijkheid dragen voor alles wat de boze burgers economisch fout vinden gaan.

Populisten

Populisten gaan Nederland in grote problemen brengen. Politiek. Moreel. En economisch. En daarbij spelen zij slim in op de onvrede van de pechhebbers die misschien wel terecht boos zijn. Zij zijn hun banen (waardigheid, inkomen, zekerheden) kwijtgeraakt en, als ze nog een beetje mazzel hebben, krijgen voor hun vroegere vaste baan onzekere, slecht betaalde flexbaantjes terug. Die bozen pikken dat niet meer.

Het wordt dus hoog tijd dat jullie, ondernemers, je eindelijk ook eens stevig gaan roeren in het maatschappelijk debat. Leg uit waarom die flexibilisering echt nodig is, evenals die soms bizarre bonussen. Leg ook uit waarom het niet anders kan dat de directie 100 keer meer verdient als de werkvloer. En als dat allemaal niet uit te leggen is, trek dan het boetekleed aan. Erken de negatieve effecten van de globalisering. Erken dat er ook heel wat onethische graaiers in ondernemersland rondlopen. En doe daar iets aan. Kom met concrete plannen. Matig de topsalarissen en bonussen. Verhoog de lonen waar dat maar even kan. Wees terughoudend met die asociale flexbaantjes en kom met meer vaste banen. Maak indruk. En toon een beetje empathie.

Doe dit alles om te voorkomen dat hier op enig moment Trumpachtige types het regeringsbeleid gaan bepalen. Doe dit alles vooral ook in jullie eigen belang.

Jan Vos is voormalig projectdirecteur economie bij de provincie Groningen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu