Oplossen van doden in vloeistof wordt misschien mogelijk

Het oplossen van doden in vloeistof als alternatief voor begraven, wordt wellicht mogelijk. Foto: Shutterstock

Het oplossen van doden in vloeistof, als alternatief voor begraven en cremeren, wordt misschien mogelijk. De Gezondheidsraad zegt in een brief aan de minister van Binnenlandse Zaken dat de nieuwe techniek, alkalische hydrolyse, voldoet aan voorwaarden om haar toe te staan. Humaan composteren, een andere techniek, staat nog te veel in de kinderschoenen.

Vorig jaar liet verantwoordelijk minister Kasja Ollongren al weten open te staan voor zulke alternatieve vormen. Er moest alleen wel meer onderzoek komen en dat heeft de Gezondheidsraad nu uitgevoerd. Volgens de raad zijn drie waarden doorslaggevend: veiligheid, waardigheid en duurzaamheid.

‘Bij veiligheid gaat het erom dat installaties deugdelijk zijn en dat er geen gevaarlijke stoffen vrijkomen’, aldus de raad. ‘Waardigheid behelst onder meer dat respectvol wordt omgegaan met het lichaam van de overledene, dat het wordt afgebroken op een manier die niet waarneembaar is voor het publiek en dat de overblijfselen niet worden vermengd of oneigenlijk gebruikt. Duurzaamheid houdt in dat een nieuwe techniek minder ruimte en eindige grondstoffen kost dan begraven of cremeren en minder schadelijke uitstoot veroorzaakt.’

‘Oplossen voldoet aan de voorwaarden’