Oppositie eist opheldering over 'bemoeienis' VWS met OMT-adviezen

Oppositie eist opheldering over 'bemoeienis' VWS met OMT-adviezen ANP

Oppositiepolitici hebben verontwaardigd gereageerd op het bericht van Nieuwsuur dat het ministerie van Volksgezondheid adviezen zou hebben aangepast van het Outbreak Management Team, dat juist onafhankelijk zou moeten zijn. "Wat een bagger komt er naar buiten over aanpak coronacrisis door VWS", zegt PVV'er Fleur Agema. Verschillende partijen eisen een debat.

,,Iemand moet rekenschap geven", zegt Agema via Twitter tegen minister Ernst Kuipers. De bewindsman zelf ontkent stellig dat zijn ministerie adviezen heeft aangepast. Er zijn alleen verhelderende vragen gesteld, aldus minister Kuipers.

De SP noemt het een ,,grof schandaal". Coronawoordvoerder Maarten Hijink: ,,Als het ministerie heeft meegeschreven aan adviezen aan zichzelf dan zijn de bevolking en de Tweede Kamer bedonderd." De socialist wil ,,volgende week opheldering "van de minister. Hij spreekt van ,,politieke druk" op de wetenschap.

Ontluisterend

,,Dat het ministerie van VWS zich bemoeide met de OMT-adviezen beschadigt het vertrouwen in onze instituties én in onze democratie", zegt Lisa Westerveld van GroenLinks. ,,Want wetenschappers moeten onafhankelijk advies geven - los van politiek wensdenken. Wij willen zo snel mogelijk een debat." Ook Nick Pouw-Verweij van JA21 spreekt van "een gigantische afbreuk aan het vertrouwen". Ze noemt het een ,,bende".

Volgens PvdA-Kamerlid Attje Kuiken is het nieuws ,,ontluisterend". De onthulling van Nieuwsuur ,,schaadt het broze vertrouwen en draagvlak van de corona-aanpak van het kabinet", stelt zij. ,,RIVM en OMT moeten gewoon onafhankelijk hun werk doen. Alle redenen om nu snel te starten met de parlementaire enquête die we als Kamer hebben afgesproken."

Ook Forum van Democratie reageert verontwaardigd. ,,Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel", twittert Kamerlid Gideon van Meijeren. Het verhaal van Nieuwsuur laat volgens DENK-Kamerlid Tunahan Kuzu zien wat hij naar eigen zeggen ,,al jaren" weet: ,,namelijk dat het coronabeleid gewoon niet deugt."

Nieuws

menu