Oranjeprullaria grotendeels uitverkocht. 'De laatste paar honderd meter vlaggetjes vliegen erdoorheen'

Nederland kleurt Oranje.

Nederland kleurt Oranje. Foto: Rens Hooyenga

We gaan los, maar zijn er wel genoeg Oranjeprullaria om huizen in te pakken en het land niet alleen figuurlijk maar ook létterlijk oranje te laten kleuren? Wie de afgelopen tijd heeft gezocht naar vlaggetjes en aanverwante artikelen, kwam vaak bedrogen uit: op, uitverkocht en leeg is wat de klok slaat. „Mensen hebben zoiets van: godzijdank, we mogen weer.”

Het is een lichtelijke chaos op het hoofdkantoor van de ’Oranje-artikelenshop’ in Hengelo. Mede-eigenaar Norberth Mettinkhof keert enkele dozen nog om, op zoek naar wat laatste vlaggetjes. „We hebben een maximaal bestelaantal op de site gezet”, vertelt hij. „Maar de laatste paar honderd meter vliegen erdoorheen.”

Wat nog rest: dozen met oranje vikinghelmen, wat shirts en ratels. „Oh nee, die zijn net ook allemaal tegelijk verkocht.”

Koningsdag

Wie nog op zoek is naar spullen om de straat en het huis oranje te versieren, moet goed zoeken. Blokker, Action, webwinkels: bijna nergens is meer voorraad. „Dit jaar lagen de artikelen even voor Koningsdag in de winkel, dus dan is het ook wat eerder uitverkocht”, is de verklaring van Action-woordvoerder Frank van Rutten.

„Wat ook meespeelt, is dat het voetbal kijken op grote schermen of in de kroeg er dit jaar niet bij is in verband met corona. Mensen kijken het nu vooral thuis en hebben niet alleen vlaggetjes maar ook veel andere leuke Oranje-versieringen gekocht om ook thuis voor de buis in EK-sferen te komen.” Ook Blokker erkent dat het hard gaat met het oranje spul.

Dat herkent Mettinkhof. „Het is het eerste dat weer kan, en dan gelijk ook na zoveel jaar weer. Mensen lijken Oranjegekker dan ooit tevoren.” En even bijbestellen? Dat gaat niet. „Je doet dit soort bestellingen al in november. Het moet allemaal uit China komen.” En daar wringt sowieso de schoen. „Door corona zijn de productielijnen die we normaal gebruiken allemaal gebruikt voor mondkapjes.” En als ze al gemaakt zijn, zie ze dan maar eens in Nederland te krijgen. „De containers zijn zo schaars nu alles weer op gang komt, dat die prijs enorm is gestegen. Van achthonderd euro naar dik drieduizend euro.”

Gekkenhuis

Maar 5-3-2 met onaantrekkelijk voetbal of niet: Oranjekoorts zullen we hebben. „Het is echt een groter gekkenhuis dan ik ooit heb gezien”, vertelt Mettinkhof lachend. Hij ’zag de bui al hangen’ en kocht in maart nog extra in. „Maar die zijn ook al allemaal op. We proberen zelfs vlaggetjes uit Duitsland te importeren, en die desnoods maar oranje te spuiten, maar het is gewoon niet meer te doen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu