Ouderenbonden: Mislukken briefstemmen is 'ongeluk dat je van verre ziet aankomen'

Het briefstemmen was te ingewikkeld en de communicatie rondom het project ver ondermaats. Dat concluderen communicatie-expert Arjen in ’t Veld en ouderenbonden ANBO en KBO-PCOB. De bonden zijn wel blij dat de procedure nu wordt aangepast.

Het briefstemmen is bepaald niet zonder hindernissen verlopen. Zo’n 8,5 procent van de per post uitgebrachte stemmen is ongeldig.

Het briefstemmen is bepaald niet zonder hindernissen verlopen. Zo’n 8,5 procent van de per post uitgebrachte stemmen is ongeldig. Foto: ANP

De bonden vreesden al dat het helemaal mis zou lopen met het briefstemmen, dat juist was bedacht zodat senioren in coronatijd niet naar het stemlokaal hoefden. „We hebben hier al weken voor gewaarschuwd, dit is een ongeluk dat je van verre ziet aankomen. De minister heeft het met goede intenties bedacht, maar het systeem is te ingewikkeld”, aldus woordvoerder Ewald van Kouwen van de ANBO.

Mogelijk ging het bij 1 op de 11 stemmen mis

Onduidelijk is hoeveel stemmen precies ongeldig zijn verklaard doordat een oudere een fout had gemaakt bij het posten. Mogelijk ging het bij 1 op de 11 stemmen mis, blijkt uit cijfers van een handvol gemeenten. Voor een geldige briefstem moest het ingevulde stemformulier in een envelop, die vervolgens met een stempas in een envelop moest.

De bonden wijzen nadrukkelijk van de hand dat de schuld hiervoor bij de ouderen ligt. „Kennelijk is het toch onduidelijk wat in welke envelop moet. Nieuwe dingen leren brengt een moeilijkheidsgraad met zich mee. Dat hoort bij de leeftijd”, aldus Sven Stijnman van de KBO-PCOB.

Jan Terlouw deed het ook verkeerd

Van Kouwen vult aan: „Je weet hoe dat gaat. Mensen lezen de instructie half en denken: ik heb gestemd. Maar je zag gisteren op tv dat zelfs Jan Terlouw, toch geen domme man, het ook verkeerd deed. Je ziet dat zelfs vrijwilligers op de stembureaus fouten maken. Deze fout is zo logisch om te maken, dat kun je mensen niet verwijten.”

Precies dat is ook wat Arjen in ’t Veld van Bureauvijftig, gespecialiseerd in marketingcampagnes gericht op ouderen, constateert. „Het ligt in de menselijke aard om te denken dat als je het snapt, je het kan doen. Een envelop in een envelop? Daarvan zouden wij zeggen: dat voelt niet goed.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu