Outbreak Management Team maakt complete draai: mondkapjes mogelijk wél nuttig

Outbreak Management Team maakt complete draai: mondkapjes mogelijk wél nuttig. Foto: ANP

Het gebruik van mondkapjes in de openbare ruimte zorgt er wellicht voor dat mensen minder bloot worden gesteld aan coronavirusdeeltjes, waardoor ze een mildere infectie oplopen. Dat schrijft het Outbreak Management Team in een vannacht gepubliceerd advies aan het kabinet. 

Het OMT concludeerde eerder nog dat de toegevoegde waarde van niet-medische mondneuskapjes gering was bij een situatie waarin mensen thuisblijven bij klachten, geen handen schudden, 1,5 meter afstand in acht nemen en de handen stuk wassen. 

Niet-medische mondneuskapjes hebben hooguit mogelijk enig positief effect om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan vanuit de drager van het kapje, was de redenering. Maar het OMT vond tegelijk dat bij verandering van de epidemiologie en beduidende toename van het aantal gevallen, maskergebruik opnieuw beoordeeld zou moeten worden.

Discrepantie

Dat is nu gebeurd vanwege de tweede golf. En dan constateren de experts dat in zo‘n situatie ‘de discrepantie tussen breed maskergebruik en effect ervan minder zal zijn geworden'. In lekentaal: het wordt logischer en levert meer op als iedereen gezichtsbescherming gebruikt.

Daarnaast toont nieuw onderzoek nu enigszins aan dat een reductie van de blootstelling aan het virus tot een mildere infectie leidt. Mondneuskapjes zouden hierbij wellicht een rol kunnen spelen en de ernst van de ziekte als gevolg van een besmetting kunnen verminderen.

,,Tegelijkertijd kan er bij niet-medische mondneuskapjes van uit worden gegaan dat ook de overdracht van andere luchtwegvirussen enigszins wordt tegengaan, wat de te verwachten druk op huisartspraktijken en GGD-teststraten gaat verminderen”, aldus het OMT.

Het kabinet kondigde gisteravond een landelijke mondkapjesplicht aan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu