Outbreak Management Team vergadert nu vóór het Catshuisberaad over maatregelen en versoepelingen: 'Goed als ze onze inzichten meenemen'

Premier Mark Rutte arriveert bij het Catshuis voor het overleg. Foto: BSR Agency

De artsen, virologen en epidemiologen van het OMT komen nu op vrijdagen virtueel bijeen, dus voor het zondagse Catshuisberaad. Eerder vergaderde het OMT op maandag, maar door de nieuwe timing nemen de adviseurs van het kabinet nu het voortouw.

Maandenlang was het Haagse corona-vergaderritme als volgt: op zondag kwamen ministers en adviseurs - als RIVM-directeur Jaap van Dissel en ziekenhuisbaas Ernst Kuipers - informeel samen op het Catshuis, op maandag kwam dan het Outbreak Management Team (OMT) bijeen voor advisering, daarna vergaderden bestuurders uit het land nog, volgde de ministeriële crisisvergadering en uiteindelijk stuurde het kabinet een brief met maatregelen naar de Tweede Kamer.

'Tekenen bij het kruisje'

Maar die volgorde gaf sommige OMT-leden het onbehaaglijke gevoel dat ze op maandag slechts nog konden ‘tekenen bij het kruisje’ na het Catshuisberaad op zondag, waar OMT-voorzitter Jaap van Dissel ook aanschuift. ,,Dat gevoel moet er niet zijn”, zegt een OMT-lid tegen deze nieuwssite. ,,Dan is het toch logischer om daar voor te vergaderen.” Een ander OMT-lid zegt: ,,Nu geeft het OMT echt input voor het Catshuisberaad.”

Aura Timen, hoofd van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding bij het RIVM en secretaris van het OMT, bevestigt dat de vergaderingen naar vrijdag verplaatst zijn. Dat zou ‘agendatechnisch’ beter uitkomen. ,,En het is goed als men in het Catshuis de inzichten van het OMT kan meenemen.” Viroloog Marion Koopmans zegt: ,,Ik voelde me niet geremd om dingen te zeggen, maar een OMT voor het Catshuisoverleg is logischer dan erna.”

Adviezen

Het OMT adviseert het kabinet welke maatregelen genomen kunnen worden om verspreiding van het coronavirus af te remmen. Bij de eerste golf waren de aanbevelingen ‘heilig’ (volgens premier Rutte) en werden ze op het Binnenhof bijna blind overgenomen. Sinds de zomer lijken politiek en wetenschap meer onderlinge afstand te nemen en adviseert het OMT ook geregeld maatregelen die de politiek niet (of maar deels) overneemt.

Zo adviseerde het OMT eerder al om de bovenbouw van middelbare scholen deels virtueel les te geven en werd een avondklok als optie genoemd. Een OMT-lid zegt: ,,Een avondklok lijkt puur epidemiologisch gezien een effectieve optie. Dan moeten we dat gewoon kunnen adviseren, en ons niet beperkt voelen omdat we horen dat het politiek lastig ligt. Die indruk is met vergaderingen op vrijdag helemaal weg.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu