Outbreak Management Team verschilt van mening met kabinet over maatregelen: Restaurants hadden open mogen blijven

Restaurant hadden wellicht open kunnen blijven, aldus het OMT. Foto: Shutterstock

Het Outbreak Management Team vond dat onderzocht moest worden of restaurants die niet ook een café zijn, open konden blijven. Toch besloot het kabinet gisteravond ook dit onderdeel van de horeca voor vier weken op slot te gooien. 

Volgens de experts van het OMT was openblijven een optie geweest, mits de gezondheidscheck, registratie en plaatsing van gasten in de zaak en 1,5 meter afstand goed geregeld zijn. Dat schrijft het OMT in het vannacht gepubliceerde kabinetsadvies, dat gisteren werd gegeven.

Bedienend personeel moest dan wel gebruik maken van faceshields of mondneuskapjes. Het aantal gasten per tafel zou gelimiteerd zijn tot vier, en een tafel mocht per avond maar één keer gevuld zijn. Bij voorkeur was de sluitingstijd vervroegd naar bijvoorbeeld 22.00 uur. Maar dat was de laatste weken al het geval.

Opmerkelijk

Het advies is opmerkelijk, omdat het kabinet gisteravond een sluiting aankondigde van alle eet- en drinkgelegenheden. Minister De Jonge schreef daarover vannacht in een Kamerbrief: ,,Het sluiten van eet- en drinkgelegenheden is voor velen een harde boodschap. Hoewel het aantal clusters van besmettingen in de horeca relatief beperkt is, gaat het hierbij vaak wel meteen om grote groepen en om veel reisbewegingen.”

Het kabinet bekijkt op dit moment wel onder andere samen met de horeca- en evenementenbranche of de maatregelen zoals die nu zijn opgenomen ‘slimmer en gerichter’ kunnen worden vormgegeven.

Restaurants zorgen volgens het RIVM voor een kwart (27 procent) van de virusclusters in de horeca.

Nieuws

Meest gelezen

menu