Oversterfte door corona loopt verder op. Tijdens de tweede golf overleden al 5.300 mensen meer dan normaal. Deze grafiek toont het verloop van de sterfte

Foto: Shutterstock

Vorige week overleden in Nederland 3.571 mensen. Dat zijn er 471 meer dan normaal. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. De oversterfte loopt verder op.

Coronadoden tijdens de tweede golf

Het CBS registreerde de afgelopen twaalf weken bijna 5.300 doden meer dan normaal. Die oversterfte komt vrijwel geheel voor rekening van Covid-19. Het RIVM noteerde over diezelfde periode bijna 4.100 sterfgevallen door Covid-19.

Onzichtbare doden

Het verschil ontstaat doordat het RIVM alleen de bevestigde coronadoden telt. Zo blijven de patiënten buiten beeld die niet zijn getest op corona, maar die wel zijn overleden aan Covid-19. Het CBS ziet die onzichtbare coronadoden terug in de algemene sterftecijfers.

De oversterfte in week 11 tot 20 en vanaf week 38 is het gevolg van Covid-19. De piek in week 33 en 34 is veroorzaakt door de hittegolf in augustus. De oversterfte in week 50 is voorlopig.

De tweede golf is minder dodelijk dan de eerste

De eerste coornagolf eiste in de acht weken tussen half maart en half mei ongeveer 10.000 levens. De tweede golf eiste in twaalf weken bijna 5.300 levens. De lagere sterfte tijdens de tweede golf ontstaat mede doordat coronapatiënten nu effectiever worden behandeld. De artsen hebben in de loop van dit jaar veel geleerd.

Verzorgingshuizen

De oplopende oversterfte die het CBS de afgelopen week noteerde ontstaat vooral  door sterfgevallen in verzorgingshuizen. In de rest van de bevolking nam de oversterfte iets af.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu