PVV-leider Geert Wilders kraakt VVD om steun voor invoering coronapas: 'Hier is sprake van 100 procent drang en ook indirecte dwang'

PVV-leider Geert Wilders in de Tweede Kamer. Foto: ANP

De VVD en PVV zijn aan het begin van het coronadebat gebotst over de coronatoegangsbewijzen, die vanaf 25 september nodig zijn om bijvoorbeeld naar de horeca en theater te gaan. De liberalen steunen deze maatregel die het demissionaire kabinet deze week aankondigde, maar PVV-leider Geert Wilders vindt dat hier sprake is ,,van 100 procent drang en ook indirecte dwang”.

Een verplicht toegangsbewijs is volgens Wilders in strijd met twee moties die de Tweede Kamer eerder had aangenomen, waarin werd uitgesproken dat er geen sprake mag zijn van dwang of drang bij het vaccineren. Maar volgens VVD-Kamerlid Aukje de Vries is de maatregel in lijn met de moties en ook goed uitlegbaar, onder meer omdat testen voor toegang een alternatief is en gratis blijft.

Ook vindt de VVD’er dat anders een grote groep mensen die wel gevaccineerd is, benadeeld wordt door een kleine groep mensen die niet geprikt is. Wilders vindt het niet te billijken dat mensen ,,drie keer per week een stok in hun neus” zouden krijgen om toegang te krijgen. Ook onder meer DENK en de Groep Van Haga zijn het niet eens met de toegangsbewijzen.

Meer ruimte

De Vries vindt het juist belangrijk dat veel mensen meer ruimte krijgen nu ook de 1,5 meter wordt afgeschaft en ook dat ondernemers meer mensen kunnen toelaten. Dat is volgens haar het doel voor de liberalen en niet de verhoging van de vaccinatiegraad, omdat meer mensen zich nu wel zouden laten vaccineren. Wel heeft ze nog vraagtekens bij de 75 procent maximale capaciteit in binnenruimtes.

SGP’er Chris Stoffer vindt dat ondernemers de keuze zouden moeten krijgen, tussen het gebruik van toegangsbewijzen en het handhaven van de 1,5 meter. De VVD is daar niet principieel tegen, maar twijfelt of dat uitvoerbaar en handhaafbaar is, zei De Vries. Ze wil ook van het kabinet weten welke afspraken met gemeenten en politie zijn gemaakt om de maatregel te handhaven. Ze laakte dat sommige burgemeesters al aangeven dat ze dit niet actief zullen doen en vindt dat hier geen extra geld meer naar toe moet. Onder anderen de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema liet zich al op die manier uit.

Nieuws

Meest gelezen

menu