Wakker liggen van corona en bang door klimaatverandering. Deze filosoof is stellig: Nachtmerries worden werkelijkheid

De coronacrisis biedt ons de mogelijkheid om het roer in de maatschappij volledig om te gooien. En dat is hoog tijd, vindt filosoof en schrijver Philipp Blom. ,,We moeten leren van dingen af te zien.”

Afgelopen woensdag protesteerde Greenpeaceactiviste Kate Flynn tegenover het VN-hoofdkwartier in New York tegen de onwil van de Amerikaanse en Braziliaanse regering om de crises aan te pakken die op de top over biodiversiteit werden besproken. Op de grond liggen de resten van smeltende ijssculpturen van president Donald Trump en zijn Braziliaanse ambtsgenoot Jair Bolsonaro.

Afgelopen woensdag protesteerde Greenpeaceactiviste Kate Flynn tegenover het VN-hoofdkwartier in New York tegen de onwil van de Amerikaanse en Braziliaanse regering om de crises aan te pakken die op de top over biodiversiteit werden besproken. Op de grond liggen de resten van smeltende ijssculpturen van president Donald Trump en zijn Braziliaanse ambtsgenoot Jair Bolsonaro. Foto: Laura Bonilla Cal

Ligt u wakker van een tweede coronagolf? Vreest u voor de toekomst van uw kleinkinderen als klimaatverandering straks hun leven overhoop gooit? Volgens de Duitse filosoof, historicus en schrijver Philipp Blom (50) worden uw nachtmerries werkelijkheid, want het succesverhaal van de mens is bij het laatste hoofdstuk aangekomen. We hebben de grenzen van onze economische groei bereikt. Er is gewoon niet voldoende aarde voor nog meer vooruitgang.

Durf anders te denken