Paniek bij achterblijvers in Kabul steeds groter: 'Als Nederland me niet helpt, is dat het einde van de weg'

De wanhoop onder de achterblijvers in Kabul neemt toe. De Afghaanse Wali K. is al een paar keer weggestuurd bij het vliegveld, zijn ribben zijn gekneusd en in het gedrang is ook zijn dochtertje gewond geraakt. Hij is de moed aan het opgeven, ondanks dat hij in aanmerking komt om naar Nederland te komen. „Ik liet ze de mail zien, maar ze riepen: ’ga weg, ga weg’. Woensdag probeerde ik het maar ik kwam er niet doorheen, het was te druk, ik moest terug.”

Mensen doen er alles aan om Afghanistan op de valreep te ontvluchten. Degenen die dat niet lukt zijn de wanhoop nabij.

Mensen doen er alles aan om Afghanistan op de valreep te ontvluchten. Degenen die dat niet lukt zijn de wanhoop nabij. Foto: Getty Images

Hij laat het nu uit zijn hoofd om nog naar het vliegveld te gaan. Wali zag hoe de Taliban op de mensenmenigte schoot. Nu zit hij in zijn huurkamer in Kabul te wachten op nieuws van de Nederlandse ambassade. „Ik hoop echt dat ze me helpen. Ze hebben alle wegen afgesloten om te voorkomen dat mensen naar het vliegveld komen. Als de Nederlanders me niet helpen, is dat voor mij echt het einde van de weg. Wat mezelf betreft maakt dat niet uit, ik geef alleen om mijn kleine kinderen.”

Nieuws

menu