Pas op: NL-Alert app van Gronings bedrijf bevat een datalek. Direct van je telefoon halen, zegt minister Grapperhaus (update)

Grapperhaus: verwijder app NL-Alert vanwege datalek. Foto: ANP

In de app van NL-Alert is een datalek aangetroffen. Gebruikers kunnen de app het beste verwijderen, zegt minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus.

De app is gebouwd door het Groningse bedrijf BeepRoger. ,,Maar ons treft geen blaam", zegt John Sportel van BeepRoger. ,,Wij werken met een externe dataleverancier in Amerika. Die mocht van het ministerie bepaalde data gebruiken en daar zit het lek."

Via het datalek kunnen onder meer locatiegegevens van gebruikers in verkeerde handen vallen.

Voor alle duidelijkheid: de app van BeepRoger is niet nodig om NL-Alerts te ontvangen op je telefoon. De app levert slechts aanvullende gegevens. Als je de app verwijdert krijg je daarna nog steeds NL-Alerts.

De applicatie is sinds begin maart beschikbaar. Zo’n 58.000 gebruikers hebben hem gedownload.

Gegevens worden verwijderd

De app moest de locatie van de gebruiker weten om de juiste informatie te kunnen sturen. Daarom werden er locatiegegevens verzameld. Ook was er een externe dienst nodig voor het versturen van pushberichten. Bij die dienst kwam de informatie terecht. Daar is verzocht de gegevens te verwijderen en direct te stoppen met het verzamelen van data.

De minister verwacht binnen enkele dagen een update van de app te kunnen uitbrengen.

,,Wij hebben van het ministerie de opdracht gekregen om iets in te bouwen waardoor het lek wordt gedicht’‘, zegt John Sportel. ,,Wij kunnen heel snel, maar het ministerie moet er uiteindelijk een klap op geven."

‘Wij zijn trots op die app’

Sportel beklemtoont dat BeepRoger niets te verwijten valt. ,,Wij hebben die app gebouwd en het ministerie heeft ‘m goedgekeurd. We zijn er trots op."

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu