Pas op: ontsmettende handgel in de auto kan tot brand leiden

Foto: Shutterstock

De brandweer waarschuwt ontsmettende handgel niet in de volle zon in de auto te laten liggen. Alcoholhoudende handgel is lichtontvlambaar en kan door de reflectie van glas brand veroorzaken.

De brandweer adviseert op Facebook om de handgel op te bergen in het dashboardkastje. Verschillende korpsen in onder meer Gelderland hebben de waarschuwing op hun social media gedeeld, maar bij de Veiligheidsregio Noord-Oost Gelderland zijn geen gevallen bekend waarbij handgel voor brand heeft gezorgd.

Brand in garagebox

De oorspronkelijke waarschuwing is afkomstig van Ferry Hastman van Brandweetjes.nl, een community die populair is onder brandweermensen.

,,De Belgische brandweer waarschuwde er onlangs voor toen brand ontstond in een garagebox in Dendermonde waar ook handgel lag opgeslagen. Omdat er alcohol in zit is het brandbaar, daar moet je altijd rekening mee houden.”

Brandbaar

Volgens Hastman, die in het dagelijks leven brandweerman is, kan het fout gaan als de omstandigheden precies goed zijn. De gel moet flink warm zijn, het flesje een beetje lekken en de zon moet zo op het glas staan dat het als een vergrootglas werkt.

,,Soms ontstaat er ook brand in auto's door waterflesjes die als vergrootglas gaan werken”, zegt Hastman. ,,En handgel is gewoon brandbaar.”

Volgens Hastman staan mensen er vaak niet bij stil dat er brandbare alcohol in handgel zit. ,,Als je net je handen hebt schoongemaakt met handgel moet je geen sigaret aansteken, dan kan de alcohol ontvlammen en kun je brandwonden oplopen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu