Pas op voor hardnekkige WhatsApp-fabel, ibuprofen maakt je niet extra vatbaar voor corona (maar paracetamol is wel eerste keus)

Bij drogist geen testers meer, en maximum aan paracetamol ANP

Op sociale media gaat het gerucht rond dat je absoluut geen ibuprofen moet gebruiken als je je niet lekker voelt deze dagen. Het zou je vatbaarder maken voor het nieuwe coronavirus. Hier is geen enkel bewijs voor.

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), de onafhankelijke autoriteit op het gebied van de de kwaliteit, werking en veiligheid van medicijnen, is bekend met het gerucht dat rondgaat over ibuprofen en paracetamol.

De Franse minister van Volksgezondheid hielp het zaterdag met een tweet de wereld in en inmiddels gaan er in WhatsApp- en Facebookgroepen verschillende versies van het gerucht rond. Sommigen zijn zelfs voorzien van links naar wetenschappelijke artikelen over het virus, zoals het bericht hieronder.

Fabel

Het CBG heeft er alle wetenschappelijke literatuur op nageslagen. Volgens een woordvoerder is er geen enkel wetenschappelijk bewijs dat ibuprofen de symptomen van het coronavirus verergert of dat het mensen extra vatbaar maakt voor de ziekte.

Paracetamol is dus de beste keus, maar niet omdat ibuprofen het coronavirus zou versterken. Ibuprofen heeft meer vervelende bijwerkingen en werkt minder koortsverlagend dan paracetamol, legt CBG-voorzitter en arts Ton de Boer uit.

Hamsteren

Het is volgens het CBG onverstandig om medicijnen te gaan hamsteren. Ten eerste omdat de meeste mensen die het virus zullen krijgen helemaal niet zulke erge (koorts)verschijnselen krijgen. Ten tweede omdat het hoogstens symptoombestrijding is.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu