Binnen de deur: Pepers en stoofjes voor het Ierse gevoel bij O'Malley's in Groningen (en Twee Provinciën bij het Paterswoldsemeer)

Hermus houdt van Ierland. Een pint Guinness in de Temple Bar in Dublin, een stew van lamsvlees uit Connemara, oesters en mosselen langs de Wild Atlantic Way, laat een mooie fiddle horen en Hermus droomt weg.

In de Oosterstraat in Groningen zit O’Malley's, in normale tijden een bruisende kroeg, nu een afhaalrestaurant.

In de Oosterstraat in Groningen zit O’Malley's, in normale tijden een bruisende kroeg, nu een afhaalrestaurant.

Maar helaas, Ierland is gesloten en alleen een glas poitín en een veeg regen kunnen niet de groene melancholie van het eiland oproepen. ,,Maar misschien als we er nog wat Ierse happen bijdoen, zou het nog een beetje kunnen lukken?”, vraagt een meelevende Co.

Boft Hermus even dat in de Groningse Oosterstraat O’Malley zit, in normale tijden een bruisende kroeg met happen, nu een afhaalrestaurant. ‘ Take the craic home’ , staat er op het bordje voor de deur. De ‘craic’ is onvertaalbaar, maar het geeft het Ierse pubgevoel weer dat meer is dan alleen drank hijsen.

Iersigheden

Binnensdeurs haalt Hermus een driegangenmenu af, samengesteld uit een keuze van pies, veggies, stews en nog wat Iersigheden. Voor het tasje met afmaaketen is hij 34,50 euro kwijt.

Vervolgens rept hij zich naar wijnhandel Barrel in de Nieuwe Ebbingestraat. Daar kiest hij een rode malbec van Kaiken (9,90 euro). Leuk ook: bij Barrel kun je een proefdoosje met zeven miniflesjes wijn bekomen voor 22,50 euro, inclusief een online video-uitleg van eigenaar Martijn Fernhout.

Voor een minder alcoholisch vooraf klopt Hermus nog even aan bij Food Matterz in de Oude Ebbingestraat, waar hij een Yaya Kombucha scoort, zo’n gefermenteerd drankje dat in dit geval behoorlijk prettig op smaak is gemaakt met hop en citrus. En passant neemt hij ook nog een dessert mee, een stukje red velvet-taart (3,95 euro).

Voor het tweede hoofdgerecht, voor Co, meert hij aan bij de Twee Provinciën, het restaurant-paviljoen aan overzijde van het Paterswoldsemeer. Normaal zou hij dat doen met een van de bootjes voor het huis, maar er staan bijna schuimkoppen op het water, zo woest waait het rond de veenplas.

Enkele vrienden hadden al gemeld dat er bij het paviljoen prima af te halen is – denk stamppotten, gourmets en fondues en straks ook kerstmaaltijden – maar dat vooral de hazepeper met rode kool, aardappelpuree en stoofpeertjes veel waar voor geen geld (12,95 euro) biedt. Dat buitenkansje laten we niet schieten.

Chef Mike

Co leest de gebruiksaanwijzing van de Ierse maaltijdbox voor: ,,‘Turn into a O’malley’s chef’ met deze ‘simple steps’: pak je bestelling uit, zet muziek op, schenk wat in en zet de oven aan.” Je mag ook ‘Chef Mike’ aanzetten (de magnetron dus). Voor de muziek hebben ze een handige barcode naar een playlist op Spotify, die de hele avond Ierse muziek over je uitstort, van de Dubliners tot U2, van Thin Lizzy tot de Corrs. Jammer dat we vergeten zijn Guinness-bier te bestellen.

Het voorgerecht, de appetizerbox , is iets minder Iers dan verwacht: de gerookte amandelen en olijven plaatsen we toch elders, en bij de chips van zoete aardappelen wenen we ook een beetje. Niet omdat het allemaal niet lekker is, integendeel, maar bij Ierland hoort de gewone pieper, niet die bataat die geen aardappel is. Enfin, de biltong, gedroogde reepjes bief, zijn hopelijk wel gemaakt van het mooie Ierse rundvlees. ,,Geneuzel, Hermus”, maant Co, ,,het is prima.”

 

Broodbol

Dat kunnen we zeker zeggen van de lamsstoof die is gegaard in Guinness-bier. Voor het serveren hebben ze een grote broodbol geleverd, die we moeten uithollen. Daar gaat de stoof in. Het eet wat ongemakkelijk, maar de combinatie van steeds verder doorweekt brood en zacht gekruid lamsvlees blijkt een succesnummer. Bijgeleverde geroosterde groenten en dikke aardappelpartjes – ha, nu wel echte spuds – komen mooi glanzend korstig uit de oven.

Co’s hazepeper van De Twee Provinciën is met de lamb stew meegelift in de oven. En ook voor zo’n gerecht geldt: bij de tweede keer opwarmen zijn de smaken nog dieper met elkaar vermengd. ,,Wat een wildfluwelen smaak”, juicht ze. En van de rode kool, puree en stoofpeertjes krijgt ze bijna een nostalgisch traantje in de ogen.

Fijn dat er nog zoveel overblijft dat ze de dag erna, en misschien de dag daarna ook nog, kan blijven smullen. Hermus maant haar – ,,nu!” - te stoppen met hazepeperen: we moeten immers nog een Ierse brownie en de red velvet wegwerken. Met een glaasje poitín na. Sláinte .

 

O’Malley’s, Oosterstraat 67, Groningen, tel. 050-2304444, www.omalleys.nl

De Twee Provinciën, Meerweg 245, tel. 050-3090008, www.detweeprovincien.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu