Personeel verzorgingshuizen luidt noodklok over beschermingsmiddelen: 'Ik heb ook een gezin thuis dat ik wil beschermen'

Boosheid, angst en onbegrip onder medewerkers van verzorgingshuizen. Ze maken zich ernstig zorgen over hun gezondheid en vinden dat er te weinig is gedaan om besmetting met het coronavirus tegen te gaan.

Foto: ANP

Foto: ANP

Dat de angst voor besmetting niet uit de lucht is gegrepen, blijkt wel uit de cijfers: 8000 zorgmedewerkers in Nederland zijn besmet met het coronavirus. En eenmaal aanwezig in een verpleeghuis blijkt het virus maar moeilijk te stoppen. Dat ziet ook een medewerkster van het Haagse verpleeghuis Tabitha. Het aantal besmettingen liep daarsnel op, totdat er twaalf bewoners in quarantaine zaten.

Signalen van personeelsleden dat álle bewoners na de eerste besmetting zoveel mogelijk geïsoleerd zouden moeten worden, wat bijvoorbeeld bij een uitbraak van het norovirus gebruikelijk is, werden in de wind geslagen. ,,Dat was allemaal niet nodig, kregen we te horen”,  vertelt de medewerkster, die uit vrees voor haar baan niet met haar naam in de krant wil. ,,De mensen waar wij mee werken, met dementie, die zitten aan elkaar. Die mensen willen een knuffel.” Ze maakt zich dan ook zorgen over de verspreiding van corona. ,,Ik heb ook een gezin thuis dat ik wil beschermen. Ik werk keihard en dat maakt me niet uit, maar ik wil het virus niet meenemen.”

Mondkapjes

Bezorgdheid is er vooral over beschermende middelen als mondkapjes, handschoenen en schorten. De mondkapjes die gebruikt werden waren chirurgische kapjes: vierkante lapjes die voor het gezicht worden gebonden. ,,Maar als je met hoestende mensen werkt moet je andere mondkapjes hebben. Daarvan werd eerst gezegd dat die er niet waren, terwijl ze er wel waren.” Inmiddels zijn de protocollen volgens de medewerkster aangepast. ,,Nu moet het ineens, maar we hadden twee, drie weken geleden al zo beschermd rond moeten lopen. Al die tijd zijn we niet serieus genomen.”

Een woordvoerster van zorginstelling Cardia, waar Tabitha toe behoort, is verbaasd en zegt de geluiden niet te herkennen. ,,Natuurlijk zijn er mensen die bezorgd zijn, maar met de onrust onder het personeel valt het gelukkig erg mee. We hebben een zorglijn geopend waar mensen terechtkunnen met vragen, als ze zich even niet zo lekker voelen.” Het ziekteverzuim onder personeelsleden wordt opgevangen door uitzendkrachten en zzp’ers. Dat is volgens Cardia ‘goed onder controle’.

Verwarrend

Goede beschermende kleding is er voldoende, benadrukt ze. ,,We hebben op voorhand ingekocht en een centraal magazijn aangelegd. Als het nodig is lopen de mensen in beschermende kleding. Als dat niet nodig is, doen we het niet, anders is dat heel verwarrend voor onze bewoners. We volgen de richtlijnen van het RIVM en nemen geen enkel risico.” Ook weerspreekt de zegsvrouw dat niet iedereen die ziek is getest zou worden. ,,Als we iets van klachten zien, gaan we al testen. Iedereen wordt getest.”

De signalen van bezorgd zorgpersoneel komen uit de hele regio, van Zoetermeer tot Nootdorp. Zo laat een medewerkster van Veenhage in Nootdorp weten: ,,Op mijn afdeling zijn inmiddels zes personeelsleden, één stagiair en zeker twee bewoners positief getest. Ik weet van collega’s die in verpleeghuizen in de regio werken dat deze toestanden daar ook spelen.”

Tekorten

Pieter van Foreest, waar Veenhage onder valt, laat weten begrip te hebben voor de angst onder het personeel, maar stelt ook dat per locatie goed wordt gekeken naar wat de beste bescherming is. Volgens deze zorginstelling zijn er voldoende beschermende middelen.

Al die signalen bereiken ook de Inspectie Gezondheid en Jeugd. Die controleert of de verzorging in tehuizen op een veilige manier gebeurt en zegt steeds meer signalen te ontvangen over besmettingen in langdurige zorg, terwijl er grote tekorten aan beschermingsmiddelen zijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu