Pfizer en BioNTech vragen vergunning voor coronavaccin, mogelijk dit jaar nog toelating in Europa

Pfizer en BioNTech vragen Europese vergunning voor coronavaccin ANP

De farmaceuten Pfizer en BioNTech hebben een vergunning aangevraagd om hun coronavaccin in Europa op de markt te brengen. De Europese geneesmiddelenautoriteit EMA gaat de eerste vaccins beoordelen. Mogelijk is die beoordeling voor het eind van het jaar afgerond.

Bij een positief oordeel kan het vaccin binnen een paar dagen worden toegelaten op de markt, is de verwachting. Het coronavaccin van Pfizer en BioNTech is al in productie, al zal het bij de eerste leveringen nog niet om reusachtige aantallen gaan.

De Europese Commissie heeft 200 miljoen doses van het vaccin besteld, met een optie voor nog eens 100 miljoen doses. Nederland heeft rekening op 3,89 procent van die bestelling. Voor goede bescherming zijn per persoon twee prikken nodig.

95 procent

Een paar weken geleden meldden Pfizer (uit de Verenigde Staten) en BioNTech (uit Duitsland) dat hun vaccin voor 90 procent beschermt. Uit een tweede proef, waarvan de uitslag vanmiddag bekend werd gemaakt, blijkt het middel voor 95 procent effectief. Volgens de farmaceut zijn er in de geteste groep geen ernstige klachten ontstaan door het vaccin en is het ook effectief onder ouderen.

Het bedrijf heeft bijna 44.000 proefpersonen gebruikt bij het testen van het middel. Het ene deel kreeg het kandidaat-vaccin, de andere groep een placebo met een zoutoplossing.

Na inenting liepen 170 mensen het coronavirus op, onder wie 162 mensen in de controlegroep met het placebo. Tien proefpersonen kregen ernstige klachten, van wie één het vaccin had gekregen. Bijwerkingen waren er volgens Pfizer nauwelijks, een klein deel was wat vermoeider dan anders na vaccinatie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu