Pieter Omtzigt legt bom onder CDA met vernietigend document: collega's van de partij noemen hem 'psychopaat', 'eikel' en 'gestoord'

„Psychopaat, zieke man, teringhond, eikel, gestoord, labiel.” Het zijn zomaar enkele termen die CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt over zichzelf terug las in communicatie tussen CDA-fractiemedewerkers en -leden. Dat schrijft Omtzigt in een vertrouwelijk memo dat is bedoeld voor de commissie Spies die de interne lijsttrekkersverkiezing onderzoekt.

Partijleden van het CDA over Omtzigt in appjes.

Partijleden van het CDA over Omtzigt in appjes.

Omtzigt haalt in het 76 pagina’s tellende vertrouwelijke document, dat in handen is van  De Limburger , keihard uit naar zijn eigen partij. Zo citeert hij meerdere partijgenoten die een plek op de kandidatenlijst voor de Kamerverkiezingen wilden. Zij zouden tijdens hun sollicitatiegesprek expliciet de vraag hebben gekregen of ze Omtzigt steunden. Zeker een van hen, die de vraag met ‘ja’ beantwoordde, kreeg uiteindelijk een lage plek op de lijst.

Omtzigt werd tijdens de campagne voor de Kamerverkiezingen fors tegengewerkt, blijkt uit zijn stuk.

Partijgenoten die hem openlijk steunden, kregen vervelende reacties of werden intern genegeerd. In whatsappberichten van CDA’ers wordt Omtzigt uitgemaakt voor ‘klootzak’ en ‘teringhond’. Als bij het programma Op1 posters van Omtzigt in beeld verschijnen, appt iemand: ‘Focking Eikel met die Nazi posters’.

Hitlersnorren

Als na de verkiezingen de uitslag voor het CDA fors tegenvalt, hoort Omtzigt van ooggetuigen dat in de ‘warroom’ van het CDA Hitlersnorren zijn getekend op zijn billboards. Die borden zouden vervolgens zijn verbrand, zo kreeg hij te horen. Het verlies zou door partijgenoten worden toegeschreven aan de houding van de kritische Omtzigt.

In het vertrouwelijke stuk meldt Omtzigt dat hij zich ‘niet altijd gewaardeerd’ en ‘op een aantal momenten zelfs ronduit onveilig’ voelt binnen zijn eigen partij. „Bij de situatie waarin ik me onveilig voel, herken ik de onderliggende waarden en normen van het CDA onvoldoende in het eigen interne handelen”, schrijft hij.

Ook stelt hij dat hij ondanks het feit dat hij veertien jaar Kamerlid is, onvoldoende ruimte heeft gekregen om deel te nemen aan ‘relevante discussies en besluitvorming’. Zo werd hij onder Sybrand van Haersma Buma lid van het fractiebestuur, maar mocht hij bij belangrijke bijeenkomsten niet aanschuiven omdat alleen fractievoorzitter, secretaris en vicevoorzitter daar welkom waren. Het geeft het gevoel ‘er niet echt bij te horen’, aldus Omtzigt.

Omtzigt wil niet reageren op het uitgelekte stuk.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu