Politiebondvoorzitter Struijs vindt dreigende situatie bij huis minister Van der Wal ontoelaatbaar: 'Onze rechtsstaat en democratie zijn aangevallen'

Door de trekkers op de snelwegen stond het verkeer stil. Foto: ANP

,,Dit is ontoelaatbaar. Hier worden grenzen overschreden en rechtstreeks onze rechtsstaat en democratie aangevallen.” Dat zegt voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond in een reactie op de situatie bij het huis van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) dinsdagavond, die volgens de politie zo dreigend was dat agenten voor hun eigen veiligheid moesten kiezen en daardoor niet direct konden ingrijpen toen boeren door een politieafzetting wisten te breken.

Uiteindelijk werd de situatie bij het huis volgens de politie wel beheersbaar. Struijs stelt woensdagochtend dat ,,we” weer in een nieuwe fase zijn aanbeland. ,,Het is duidelijk dat sprake is van criminele gedragingen. Dat houdt ook in dat ik hoop dat zowel de recherche als het Openbaar Ministerie snel een onderzoek instelt naar alle incidenten die er zijn geweest. Dat wordt belangrijk.” Een tweede punt is volgens Struijs dat voor de politie er sprake moet komen van een permanent karakter van opschalen. ,,De politie moet zich in gaan stellen op de lange adem. En dat gaat forse consequenties hebben voor het personeel.”

Nieuws

menu