Premier Rutte: per direct een 'dringend advies' voor mondkapjes in het hele land

Foto: ANP

Het kabinet wil dat Nederlanders in het hele land vanaf nu een mondkapje gaan dragen in publieke binnenruimtes, zoals supermarkten, horeca en publieke gebouwen. Het is een ‘dringend advies’. Dat heeft premier Mark Rutte laten weten tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer.

Eerder vroeg een ruime meerderheid in de Tweede Kamer om een landelijke richtlijn voor mondkapjes. Ook regeringspartijen VVD en CDA zijn om. Partijen wilden dat het mondkapjesadvies - dat tot vanmiddag alleen gold voor Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven - zou worden uitgebreid. D66 en ChristenUnie opperden om mondkapjes ook op middelbare scholen in te voeren, maar dat vindt het kabinet niet nodig.

Details over het landelijke mondkapjesadvies volgen uiterlijk vrijdag, 18.00 uur. Volgens premier Rutte geldt het advies om een mondkapje te dragen voor alle openbare binnenruimtes, zoals winkels en horeca. Maar zodra iemand aan een tafeltje zit in een café of restaurant, kan het mondkapje af.

Premier Rutte zegt dat het coronavirus zich nog altijd niet laat temmen, en dat ingrijpen daarom nodig is. ,,Wij dansen met een partner die zich nauwelijks laat leiden, maar aftikken is geen optie.’’ Toch wil hij positief blijven. ,,De dag komt dat we weer normaal met elkaar kunnen omgaan. Maar dan moet er een vaccin zijn, of tenminste voldoende medicatie.’’

Advies of plicht?

Sinds dinsdagavond zijn de coronamaatregelen in Nederland flink aangescherpt. Zo moet de horeca om 22.00 uur de deuren sluiten en is er geen publiek meer toegestaan bij sportwedstrijden. In de grote steden gold daarnaast een ‘dringend advies’ om een mondkapje te dragen in openbare gebouwen, zoals winkels. Maar over dat mondkapjesadvies leefde veel onduidelijkheid.

PvdA-leider Lodewijk Asscher wilde ook een dringend advies om óveral in Nederland een mondkapje te dragen in publieke ruimtes. ,,Op termijn kan dat ook een wettelijke verplichting worden’’, zei Asscher. VVD’er Dijkhoff vroeg het kabinet om snel te kiezen voor een landelijk advies of een landelijke plicht. ,,Dat je in de horeca met een mondkapje op naar binnen gaat en naar je tafeltje loopt’’, noemde Dijkhoff als voorbeeld. Ook CDA-fractieleider Pieter Heerma pleitte voor een ‘dwingend, landelijk advies’.

Een mondkapjesplicht is in de meeste landen om ons heen al de normaalste zaak van de wereld. Maar het kabinet - onder invloed van RIVM-voorman Jaap van Dissel - was lange tijd tegen het grootschalige gebruik van mondkapjes. Volgens Van Dissel zouden mondkapjes geen toegevoegde waarde hebben, zolang de 1,5 meterregel maar wordt nageleefd.  Nu kiest voor het kabinet toch voor een ‘dringend advies’.

'Kans op versoepeling is nul'

PvdA-leider Asscher zegt in het coronadebat dat het kabinet ‘een gok’ neemt met de nieuwste coronamaatregelen. ,,Ik denk dat je sneller en meer zou moeten doen om de gezondheid én de economie te beschermen’’, aldus Asscher. Hij denkt dat de ‘kans nul is’ dat de maatregelen over drie weken versoepeld kunnen worden. PVV-leider Geert Wilders stelt dat Nederland de grip op het virus kwijtraakt.

Maar premier Rutte vindt niet dat hij te laat is met de nieuwste coronamaatregelen. Wel erkent hij dat de afgelopen tijd wellicht niet hard genoeg is ingegrepen in gebieden waar het coronavirus snel om zich heen greep. Een vraag die voorligt is volgens Rutte of de aanpak in de zorgelijke regio’s wel ‘stevig genoeg was’, aangezien het aantal besmettingen daar toch hard is blijven oplopen. ,,Niet alles gaat goed’’, zegt Rutte.

De Tweede Kamer is sinds 11.30 uur in debat met premier Mark Rutte en ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en Tamara van Ark (Medische Zorg) over de coronamaatregelen. Het debat duurt waarschijnlijk tot vanavond 19.00 uur.

Nieuws

Meest gelezen

menu