Premier Rutte spreekt op persconferentie over einde lockdown. Tempo versoepelingen omhoog: kabinet zet twee stappen in één keer

Foto: ANP

 Het tempo van het versoepelen van de coronamaatregelen gaat omhoog. Niet alleen de volgende stap in het openingsplan wordt naar voren gehaald, het demissionaire kabinet wil de volgende twee stappen in één keer nemen.

Premier Rutte en minister De Jonge (Volksgezondheid) maakten die versnelling vrijdagavond bekend tijdens hun persconferentie. „Opnieuw nemen we een gecalculeerd risico”, zei Rutte. Maandenlang gold tijdens de lockdown ’gesloten tenzij’. Nu gaat gelden ’open tenzij’. „Hiermee komt een einde aan de lockdown.”

Die mededeling komt bovenop het naar voren halen van versoepelingen die vanaf 5 juni gaan gelden, zoals het kabinet eerder deze week al bekendmaakte. Aankomende zaterdag zijn de meeste locaties in ons land onder voorwaarden open. Alleen de discotheken en nachtclubs blijven voorlopig dicht.

Vanaf volgende week zaterdag gaan bijvoorbeeld de restaurants en kroegen weer open. Ze mogen dan, net als de terrassen, ook tot tien uur ’s avonds openblijven en ook supermarkten mogen tot die tijd weer alcohol verkopen. Dat laatste mocht de afgelopen maanden maar tot acht uur ’s avonds.

Musea, theaters en bioscopen

Daarnaast gaan onder meer musea, theaters en bioscopen vanaf 5 juni weer open. Daarbij geldt wel een maximum van vijftig gasten binnen. Dat geldt ook voor de cafés. De 1,5 meter afstand moet wel gewoon gehandhaafd worden, dus in kleine zalen of kroegen zijn een stuk minder mensen dan vijftig welkom. Op terrassen kunnen ’kuchschermen’ de anderhalve meter vervangen.

Kroeggangers moeten binnen verplicht zitten, met maximaal vier mensen aan een tafel. Een uitzondering op het maximumaantal van vijftig komt er alleen voor de echt grote zalen waar meer dan duizend mensen kunnen zitten - daar mogen 250 mensen in. Voor musea geldt één bezoeker per 10 vierkante meter. In groepen kunst- en cultuur beoefenen mag weer voor alle leeftijden. Dit betekent bijvoorbeeld dat een orkest of de toneelclub weer kan samenkomen om te repeteren.

Locaties die gaan werken met toegangstesten, zoals sportwedstrijden, theaters en musea, mogen meer bezoekers ontvangen, met een maximale bezetting van een derde van de stoelen. Zo mogen bioscopen met 600 stoelen 200 filmliefhebbers ontvangen.

Pretpark

Het openen van de binnenlocaties is ook een opsteker voor pretparkliefhebbers. Daar moesten overdekte attracties, zoals de Droomvlucht in de Efteling, de afgelopen weken nog dicht blijven, maar die mogen nu ook weer los. Ook casino’s, sauna’s en speelzalen voor bijvoorbeeld lasergamen mogen vanaf 5 juni open.

Het kabinet besloot deze week al om bovengenoemde versoepelingen iets naar voren te halen, van 9 naar 5 juni. Bovendien werd de opening van de kroegen, die in het originele openingsplan pas in een volgende stap open zouden gaan, naar voren gehaald.

In dat opzicht heeft het kabinet de smaak te pakken, want het wil de volgende stappen ook sneller gaan zetten. Als de coronacijfers blijven dalen zoals ze nu doen, is het kabinet van zins om stap vier en vijf (de laatste stappen van het plan) samen te voegen en op 30 juni in een keer te zetten.

Wedstrijden

Dat betekent bijvoorbeeld dat er vanaf dat moment weer evenementen worden toegestaan en iedereen weer in wedstrijdverband mag sporten. Ook gaat de groepsgrootte, voor bezoekers thuis of groepen buiten, dan in één keer van vier naar acht personen. Het maximumaantal gasten in binnenlocaties gaat dan van vijftig naar honderd. Dan blijven er voor de zomer nog weinig restricties over, behalve de basisregels zoals afstand houden, handen wassen en mondkapjes dragen. Die basisregels zijn nu des te belangrijker, zei Rutte. „We gaan elkaar weer meer ontmoeten, ook in grotere groepen. Daarom moeten we blijven opletten.”

EK kijken

Toch is voorzichtigheid volgens het demissionaire kabinet nog wel geboden als het gaat om het gezamenlijk Oranje kijken tijdens het EK voetbal in juni. Samenklonteren voor tv-schermen in cafés is ’niet de bedoeling’. Afspraken met de horecasector moeten zorgen dat het niet verkeerd gaat als Oranje speelt. „Ik wil aan Nederland vragen: help nou even mee”, zei Rutte. Ook had hij nog een voorzichtig voorbehoud: „Als volgende week de hemel naar beneden valt en de cijfers weer omhoog schieten, ontstaat een nieuwe situatie, maar dat is hoogst onwaarschijnlijk.”

Prikken

Toch was het niet louter goed nieuws dat het tweetal te vertellen had. Zo loopt het vaccinatieprogramma met 1 miljoen prikken per week weliswaar behoorlijk vlot, maar is er ook enige vertraging ten opzichte van de eerdere planning. Door leveringsproblemen van farmaceut Janssen loopt het programma twee weken vertraging op. „We hebben iets langer nodig om iedereen de eerste prik te geven. In plaats van begin juli wordt het half juli.”

Tot dusver hadden er al bijna een miljoen Janssen-vaccins moeten zijn geleverd, maar de teller van dit vaccin staat nu pas op zo'n 313.000 prikken. Ongeveer 12 miljoen volwassen Nederlanders kunnen een prik krijgen. Tot nu toe zijn ruim 6 miljoen mensen gevaccineerd.

Nieuws

Meest gelezen

menu