Prinses Amalia wordt dinsdag 18 jaar. Dit verandert er voor haar en voor Nederland

Prinses Amalia tijdens de afgelopen zomerfotosessie bij Paleis Huis ten Bosch. Foto: ANP

Prinses Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria wordt dinsdag 7 december 18 jaar. Net als andere 18-jarigen mag ze vanaf die dag stemmen, autorijden en alcohol drinken. Maar voor de Nederlandse troonopvolger verandert er nog meer.

Officieel troonopvolger

Als eerstgeborene van de Koning der Nederlanden was Amalia al troonopvolger, maar alleen op papier. Als Koning Willem-Alexander in de afgelopen 18 jaar zou zijn overleden of troonsafstand zou hebben gedaan, zou Amalia's moeder Máxima regentes zijn geworden.

Dit overkwam de betovergrootmoeder van Amalia. Koning Willem III overleed in 1890. Zijn dochter Wilhelmina was toen pas 10 jaar oud. Haar moeder Emma werd regentes tot 31 augustus 1898, de dag waarop Wilhelmina 18 jaar én koningin werd.

Gelukkig is Amalia dat lot bespaard gebleven. Maar niet voor niets zegt ze in het veelbesproken boek dat Claudia de Breij schreef ter gelegenheid van haar achttiende verjaardag: „Ik heb tegen mijn vader gezegd: blijf jij maar gewoon lekker gezond eten en veel sporten.''

 

Lid van de Raad van State

Prinses Amalia wordt op haar achttiende officieel lid van de Raad van State, het adviesorgaan van de regering. Dat is een symbolische functie, net als veel van haar (toekomstige) functies vooral ceremonieel zijn. Traditioneel is de toespraak bij de entree in de Raad van State het eerste officiële optreden van de troonopvolger.

Al een dag na haar verjaardag, op woensdag 8 december, wordt Amalia door haar vader binnengeleid in een buitengewone zitting van de Raad van State. Daarna houden zij, haar vader en de vice-president van de Raad van State een korte toespraak. Koning Willem-Alexander is voorzitter, uiteraard ook alleen symbolisch. De vice-president - dat is op dit moment Thom de Graaf - heeft de werkelijke leiding van de Raad van State.

Vanaf 8 december mag de kroonprinses deelnemen aan vergaderingen van de afdeling advisering. Ze mag zich echter niet met de inhoud bemoeien en ze heeft geen stemrecht.

 

Jaarlijkse toelage van 1,6 miljoen

Omdat Amalia nu theoretisch als kroonprinses aan het werk moet voor de Nederlandse staat, heeft ze vanaf haar achttiende verjaardag recht op een jaarlijkse toelage. Haar uitkering bedraagt 296.000 euro per jaar en daarnaast heeft ze recht op 1338.000 euro onkostenvergoeding voor personeel en materieel. Alles bij elkaar opgeteld 1,6 miljoen euro per jaar.

Al ver voor haar achttiende verjaardag was er veel kritiek op die uitkering. Zeker omdat prinses Amalia niet van plan lijkt zijn om de eerstkomende jaren heel veel werk te gaan verzetten. Ze doet dit schooljaar eindexamen en wil daarna een tussenjaar nemen. Ze heeft daarom bij de regering aangegeven dat ze voorlopig afziet van die uitkering. 'Ik vind dat ongemakkelijk zolang ik daar weinig als tegenprestatie tegenover kan stellen', schreef ze een half jaar geleden aan minister-president Mark Rutte.

Nieuws

Meest gelezen

menu