Prinsjesdag zonder franje, maar met mondkapjes: 'Dat wordt een collector's item'

De laatste voorbereidingen worden getroffen in de Grote Kerk, in aanloop naar Prinsjesdag. De ceremonie ziet er dit jaar anders uit, wegens de maatregelen rondom het coronavirus. ANP/Sem van der Wal

Geen koets met paarden, geen Ridderzaal, geen gasten. Prinsjesdag in coronastijl is sober.

Het pakje hangt al klaar. Al meer dan een jaar zelfs. Want GroenLinks-Kamerlid Kathalijne Buitenweg zou Anne-Marie, een van haar beste vriendinnen, vorig jaar al meenemen naar Prinsjesdag. Toen kon Buitenweg er door behandelingen tegen darmkanker zelf niet bij zijn. Dit jaar zou de herkansing worden; omdat ze volgend jaar stopt, beleeft Buitenweg vandaag haar laatste Prinsjesdag als Kamerlid.

Maar ja, corona. Kamerleden mogen dit jaar geen gasten meenemen. ,,Anne-Marie’s pakje blijft ongedragen”, zegt Buitenweg. Ze vindt het ‘natuurlijk jammer’, maar ‘ook heel logisch’. ,,Het zou gek zijn als het parlement deed alsof er niks aan de hand was.”

Friese paarden

Prinsjesdag is dit jaar een dag zonder de gebruikelijke pracht en praal. Geen rijtour, geen achtspan Friese paarden, geen bordesscène. En: geen Ridderzaal. Het monumentale gebouw aan het Binnenhof is verruild voor de Grote Kerk in Den Haag, die meer ruimte biedt (Voor de zekerheid is ook de ventilatie van de Grote Kerk nagekeken. Die blijkt in orde).

De koning arriveert daar vanmiddag per auto, grotendeels aan het zicht onttrokken door schermen. De gemeente wil zo Oranjefans langs de route weren. Ook de Kamerleden reizen per bus van het Binnenhof naar de Grote Kerk. Niet vanwege de afstand – de twee locaties liggen vlakbij elkaar – maar omdat de gemeente Den Haag een kilometer lange ‘hoedjesparade’ wil voorkomen. Zo’n optocht van parlementariërs door de stad zou publiek kunnen trekken, en dat is het laatste wat de gemeente wil.

De pendelbussen zijn ook veiliger. Er zijn meerdere demonstraties aangekondigd. De gemeente Den Haag adviseert Kamerleden dringend om gebruik te maken van het vervoer.

Logo Staten-Generaal

In een bus zijn mondkapjes verplicht en om die reden heeft de Eerste Kamer al 500 mondkapjes besteld. Zwart met het logo van de Staten-Generaal. ,,Dat wordt een collector’s item”, aldus een woordvoerder van de Eerste Kamer.

De Grote Kerk kan dan wel meer ruimte bieden, voor de gebruikelijke 900 man is geen plaats. 270 is de absolute max. De Eerste Kamer, die de festiviteiten organiseert, moest dus het mes zetten in de gastenlijst. Veertig Kamerleden komen niet. Hun plekken worden niet opgevuld door anderen, maar de stoeltjes kunnen daardoor nóg verder uit elkaar.

Wie mogen wel?

Alle parlementariërs, of ze willen of niet, hebben sowieso het recht om te komen – Eerste én Tweede Kamerleden. Anders is er geen sprake van een Verenigde Vergadering der Staten-Generaal. Een Troonrede zonder bewindspersonen kan ook niet. Maar het kabinet doet wel een concessie: de negen staatssecretarissen van kabinet-Rutte III komen niet. Zij volgen de Troonrede vanuit een ‘bunker’.

Wie niet?

Voor het Corps Diplomatique – ambassadeurs en consuls – is dit jaar geen plek. Ook commissarissen van de Koning, burgemeesters en de hoogste ambtenaren van de Haagse ministeries vissen achter het net.

Nieuws

Meest gelezen

menu