Prostaatkanker, wat is dat voor een aandoening | vijf vragen

Medisch onderzoek. Foto ter illustratie. Foto:Shutterstock

Bondscoach Louis van Gaal maakte in een interview op tv bekend te lijden aan een agresieve vorm van prostaatkanker. Vijf vragen en antwoorden over deze aandoening

Wat is prostaatkanker?

Prostaatkanker is een kwaadaardige aandoening van de prostaat. Het ontstaat in de klierbuisjes van de prostaat, waardoor de structuur van de klierbuisjes verandert. Bij kanker van de prostaat is er sprake van een ongeremde groei van de cellen van deze klierbuisjes.

Bij wie wordt de ziekte aangetroffen?

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Deze vorm van kanker wordt vaak vastgesteld bij oude(re) mannen. Meestal wordt de ziekte pas laat ontdekt. De tumor groeit langzaam waardoor geen last wordt ervaren. In de meeste gevallen gaat het om een gelokaliseerde tumor en zijn er geen uitzaaiingen elders in het lichaam. Soms wordt prostaatkanker echter pas vastgesteld als er al uitzaaiingen zijn naar elders in het lichaam. Als prostaatkanker uitzaait, is dat vaak naar de botten.

Wat zijn de symptomen van prostaatkanker?

In het beginstadium geeft de ziekte geen klachten. Pas in een later stadium zijn er symptomen, zoals plasklachten. Dat betekent meestal niet dat er sprake is van kwaadaardigheid.

Symptomen die wijzen op deze vorm van kanker zijn dat je vaak of veel moet plassen. Je kunt moeite hebben met urineren. Het plassen kan pijnlijk zijn of je ervaart een branderig gevoel tijdens het plassen.

Andere symptomen zijn een zwakke of onderbroken urinestraal en nadruppelen. Ook het gevoel dat de blaas na het plassen niet leeg is, kan wijzen op de aandoening. Ook troebele of bloederige urine of bloed in het sperma zijn symptomen van de ziekte.

Waar wordt de ziekte door veroorzaakt?

Daarover is nog weinig bekend. Het mannelijke hormoon testosteron speelt een belangrijke rol. Maar ook het westerse eetpatroon dat bestaat uit rood vlees, dierlijke vetten, weinig groente en fruit is mogelijk van invloed. Ook erfelijke factoren spelen soms mee.

Hoe wordt prostaatkanker behandeld?

De behandeling van prostaatkanker bestaat uit chirurgie, radiotherapie en behandeling met medicatie. Urologen behandelen prostaatkanker in samenwerking met de radiotherapeut voor gelokaliseerde ziekte en de oncoloog als chemotherapie nodig is.

Voor dit artikel is gebruik gemaakt van informatie van het Máxima Oncologisch centrum in Eindhoven

Nieuws

menu