Protesten in Shanghai tegen coronamaatregelen: inwoners lijden honger in quarantaine

Mensen nemen eten aan van een bezorger over de grensmuur van Puxi, een stadsdeel van Shanghai dat volledig op slot zit. Foto: Alex Plavevski / EPA

De Chinese stad Shanghai zit al meer dan twee weken volledig op slot. Alle 26 miljoen inwoners moesten per direct in quarantaine. De overheid houdt vast aan de zero-tolerance strategie voor Covid-19, waardoor mensen zelfs niet naar de supermarkt mogen. Hoe meer het eten opraakt, hoe groter de protesten worden.

Het lijkt af en toe wel een scène uit een film: drones vliegen al dagen door wijken van Shanghai. Via luidsprekers op de drones roept de overheid Chinezen op om „je verlangen naar vrijheid te negeren en niet uit het raam te hangen”.

Op video’s van inwoners is te zien hoe duizenden mensen uit hun ramen schreeuwen, om aan te geven dat ze het niet langer volhouden. Als reactie installeerde de gemeente gezichtsherkenning in bij de drones, zodat mensen vervolgd kunnen worden voor het ‘niet opvolgen van de eisen van de overheid’.

Lege koelkasten

De Chinese overheid laat weinig los over de hevige lockdown, die in meerdere steden is afgekondigd. Op Weibo, de Chinese versie van Whatsapp, komen Chinezen in opstand. Berichten over lege koelkasten en ouderen die thuis zitten zonder verzorging doen op dat platform de ronde.

Toen de lockdown werd afgekondigd ging deze per direct in. Mensen die aan het werk waren werden soms zelfs gevraagd om dagenlang in hun kantoor te blijven. De overheid compenseert niemand tijdens de quarantaine. Velen zitten dan ook zonder eten en geld. Ook medicijnen raken in rap tempo op.

Falend systeem

Het zorgsysteem van Shanghai kan de coronagolf niet aan. Tienduizenden mensen zijn al met bussen naar andere regio’s gestuurd, om getest of behandeld te worden. Op video’s gemaakt in een ziekenhuis in de stad zijn kleuters te zien die zonder hun ouders in quarantaine zitten. Vanwege de complete lockdown ligt praktisch het hele internationale vliegverkeer naar China stil.

President Xi Jinping prees de harde aanpak van Covid-19 eerder. Volgens hem lieten de successen zien dat het communistische systeem beter werkt dan Westerse democratieën. Woedende inwoners van Shanghai protesteerden de afgelopen dagen tegen het beleid en tegen de communistische partij. In China staan lange celstraffen op het uiten van kritiek op de overheid.

Nieuws

Meest gelezen

menu