RIVM-baas Van Dissel: 'Waarom zou Drenthe moeten meedoen met een coronamaatregel die nodig is in de Randstad?’

'Nieuwe maatregelen als toename coronagevallen blijft duren' ANP

Als het aantal nieuwe besmettingen in en rond grote steden zo hard blijft stijgen, zijn nieuwe maatregelen nodig, waarschuwt het RIVM. Een avondklok voor studentensociëteiten en horeca en beperking van het aantal sociale contacten kunnen effect hebben.

Dat stelt Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM, in gesprek met het Algemeen Dagblad. Een halfjaar nadat Nederland ‘intelligent’ op slot ging, stijgt het aantal nieuwe gevallen weer snel: de afgelopen week kwamen er dagelijks gemiddeld 900 besmettingen bij, gisteren werd met 1270 nieuwe positieve testuitslagen een dagrecord gevestigd (sinds april). De testketen piept en kraakt, het aantal ziekenhuisopnames stijgt licht, al is de situatie daar onder controle.

Vooral de steden en omliggende dorpen in de Randstad kleuren donkerrood op de coronakaart, met aantallen die flink hoger zijn dan de zogeheten signaalwaarden op het dashboard, de ‘rode alarmlamp’ die aangeeft dat actie nodig is. ,,We willen het aantal besmettingen zo laag mogelijk houden, dan moet je dus wel zorgen dat het niet uit de hand loopt”, zegt Van Dissel. ,,Er zijn diverse clusters rond studenten: zij beginnen weer met hun studiejaar, bouwen veel contacten op. Maar dat kan nu even niet.” Het is aan ‘de steden en regio’s’ om in overleg met het ministerie te besluiten over nieuwe restricties, maar Van Dissel zegt: ,,Studentensociëteiten en horeca ’s avonds laat dicht, beperking van het aantal sociale contacten: zulke maatregelen hebben dan effect.”

Geen landelijke lockdown

Hoewel de aantallen zorgwekkend snel stijgen, is een landelijke lockdown ver weg, stelt de RIVM-baas. ,,Waarom zou Drenthe moeten meedoen met een maatregel die nodig is in de Randstad? Dat wil je voorkomen. In het voorjaar moesten we met een mokerslag de medische crisis bestrijden, dat is nu anders. We kunnen voor 90 procent van de mensen bron- en contactonderzoek doen, ziekenhuizen zien een stabiel beeld met een beperkt aantal opnames, we testen meer.” Als mogelijke oorzaak voor de snelle toename noemt Van Dissel het niet naleven van de corona-adviezen rond hygiëne, afstand en thuis blijven bij klachten. ,,Uit ons gedragsonderzoek blijkt dat negen op de tien mensen met klachten nog naar buiten gaat. Dat is gewoon riskant.”

Al wordt virusbestrijding nu lastiger dan in maart en april: ‘coronamoeheid’ en toenemende verdeeldheid onder de bevolking bezorgen beleidsmakers kopzorgen, erkent Van Dissel: ,,Het beeld kantelt, dat maakt het een stuk complexer voor het beleid en de politiek.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu