RIVM-baas Van Dissel: 'Sneller terug naar normale ic-capaciteit. We waren eerder somberder'

RIVM-directeur Jaap van Dissel tijdens de briefing over het coronavirus in de Tweede Kamer. Foto: BSR Agency

Vóór 1 juni kan het het aantal bezette plaatsen op de intensive care weer zijn gezakt onder de normale capaciteit. Dat meldt RIVM-directeur Jaap van Dissel woensdag aan de Tweede Kamer. De piek ligt nu in de laatste week van april.

Vorige week nog toonde de grafiek dat de bezetting van de ic‘s pas half juli weer zou zakken onder de gebruikelijke capaciteit, die 1150 plaatsen bedraagt. De voorspelde piek lag toen rond 1 mei.

Van Dissel: ,,We waren eerder somberder.” Toch benadrukt de RIVM-directeur in een briefing aan de Tweede Kamer dat er nog een tijd lange een forse druk op de IC’s zal blijven. ,,Die werken momenteel op 200 procent.”

Vanmorgen bleek al uit een brief van het Outbreak Management Team (experts, waaronder het RIVM) dat de piek inmiddels binnen de opgeschaalde IC-capaciteit zal blijven.

Verwacht wordt dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames stabiliseert. De piek van het aantallen nieuwe ic-opnames per dag lijkt ook bereikt te zijn. Echter, de totale bezetting van de intensive care zal komende weken nog toenemen vanwege een vertraagde uitstroom van patiënten, die lang op de ic verblijven.

Verpleeghuislocatie

Er was ook minder goed nieuws: zo’n 10 procent van de gemelde coronagevallen is op een verpleeghuislocatie. Van Dissel: ,,We zien toch dat het hier gaat om kwetsbare personen.”

Het RIVM gaat deze ontwikkeling verder onderzoeken. Inmiddels geldt de maatregel dat mensen in verpleeghuizen geen bezoek mogen ontvangen. 

Nieuws

Meest gelezen

menu