RIVM-baas Van Dissel adviseert kabinet om mondkapjes niet verplicht te stellen in strijd tegen corona. Het Noorse onderzoek waar hij zich op baseert blijkt echter achterhaald

RIVM-directeur Jaap van Dissel. Foto: ANP

Het RIVM adviseert nog steeds niet om mondkapjes verplicht te stellen. Directeur Jaap van Dissel verwees in een persconferentie naar een Noors onderzoek om die beslissing te verantwoorden. Maar die Noorse onderzoekers zijn inmiddels tot nieuwe inzichten gekomen. Dat zegt Bjørn Gunnar Iversen in EenVandaag.

Iversen deed het Noorse onderzoek dat in juni werd gepubliceerd. Hij wist niet dat het RIVM zijn onderzoek aanhaalde. ,,Ik was een beetje verbaasd dat Nederland het heeft opgepikt, want in Noorwegen kwamen er maar weinig reacties op", zegt hij in EenVandaag .

Nieuwe inzichten

In hun rapport zeggen de Noren dat mondkapjes vooral aan te raden zijn als het moeilijk is om afstand te houden. Maar nieuwe inzichten laten zien dat het wel degelijk goed is om vaker mondkapjes te dragen, vertelt Iversen.

,,Recent onderzoek wees uit dat er een grotere groep mensen is die wel drager van corona zijn, maar geen symptomen hebben.”

Iversen ging uit van 20 procent, maar die groep blijkt het dubbele. Na de zomer komt hij dan ook met een update van zijn onderzoek. Er zijn maar weinig goede studies over de effectiviteit van mondmaskers, zegt Iversen. ,,Wekelijks komen er wel studies bij en dat is nodig. Dat we geen goede studies hebben, betekent niet dat mondkapjes niet werken."

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu