RIVM: coronavaccins beschermen tegen overdracht alfavariant. Hoe het zit met de deltavariant is nog onduidelijk

Foto: ANP

Mensen die gevaccineerd zijn tegen corona en toch besmet raken, kunnen de alfavariant van het virus een stuk minder makkelijk doorgeven dan ongevaccineerde mensen met een besmetting. Dat stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op basis van onderzoek dat donderdagmiddag gepubliceerd zal worden.

De studie werd uitgevoerd met gegevens uit het bron- en contactonderzoek uit de periode tussen februari en eind mei 2021, dus voordat de extra besmettelijke deltavariant van het virus dominant raakte in Nederland. Hoe het zit met de overdracht van die variant is nog onduidelijk.

De huisgenoten van gevaccineerde mensen met een besmetting met de alfavariant (voorheen de Britse variant genoemd) hebben 71 procent minder kans ook geïnfecteerd te raken dan de huisgenoten van ongevaccineerde mensen met een besmetting.

Huisgenoten van deels gevaccineerde mensen met een besmetting hebben 21 procent minder kans ook een infectie op te lopen dan huisgenoten van ongevaccineerde en besmette mensen. Het gaat dan om huisgenoten van mensen die een eerste prik van Pfizer/BioNTech, AstraZeneca of Moderna hebben gekregen. Van het vaccin van Janssen is slechts één prik nodig voor volledige vaccinatie.

Deltavariant

Volgens hoofdonderzoeker bij het RIVM Brechje de Gier valt er nog niets te zeggen over de mate van overdracht na vaccinatie voor de deltavariant. ,,Redelijkerwijs valt aan te nemen dat de percentages lager zullen uitvallen, omdat de vaccins zelf ook minder bescherming lijken te bieden tegen de Delta-variant. Maar we weten het eigenlijk nog niet.” Het RIVM doet verder onderzoek.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu