Het aantal coronabesmettingen is bijna verdubbeld. Waar zitten de brandhaarden en wat gebeurt er in Drenthe en Groningen? Check het op de kaart

Het RIVM meldt dat er in de afgelopen week 2.588 nieuwe besmettingen met het coronavirus zijn vastgesteld. Foto: ANP

Het RIVM heeft de afgelopen week 2.588 meldingen ontvangen van besmettingen met corona. Dat zijn er 1.259 meer dan een week eerder.

Het aantal testen liep juist terug. Ruim 100.000 mensen werden getest op Covid-19. Dat zijn er 10.000 minder dan een week eerder.

De kaart verbeeldt het aantal nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners in de afgelopen twee weken

Klik op de gemeenten voor meer informatie. Je kunt in- en uitzoomen en de kaart verschuiven.

De cijfers beslaan de periode van 22 juli tot en met 4 augustus. Het RIVM publiceert 1 keer per week nieuwe cijfers.

De testuitslag is steeds vaker positief

Het percentage positieve testuitslagen liep op van 1,1 naar 2,3 procent. Een kwart van de positief geteste mensen is tussen de 20 en 29 jaar. Zij lopen relatief weinig risico, maar ze kunnen wel mensen besmetten die veel zieker worden van het virus.

Drenthe ziet nauwelijks een toename, Groningen maakt een inhaalslag

De situatie in Drenthe en Groningen is nog altijd veel gunstiger dan in de rest van het land, al lijkt Groningen wel een inhaalslag te maken. Deze provincie noteerde in de afgelopen twee weken 31 nieuwe besmettingen. In Drenthe kwamen er 9 besmettingen bij.

Brandhaarden

De belangrijkste brandhaarden zitten in Zuid-Holland. Deze provincie was de afgelopen twee weken goed voor bijna de helft van alle nieuwe besmettingen in ons land. Ook in Noord-Holland en Noord-Brabant stijgt het aantal besmettingen snel. Specifieke brandhaarden zijn Rotterdam, Amsterdam, West-Brabant en Den Haag en omstreken.

Reproductiegetal R

Het reproductiegetal R staat nu op 1,2. Dat betekent dat 100 besmette mensen samen 120 andere mensen besmetten. Als R groter is dan 1 dan wordt de epidemie groter. Als R kleiner is dan 1 dan wordt de epidemie kleiner.

Het bron- en contactonderzoek loopt vertraging op

Door de snelle toename van het aantal besmettingen loopt het bron- en contactonderzoek vertraging op. De GGD-en kampen met achterstanden in bepaalde regio’s, ondanks de recente uitbreiding van de capaciteit. In meer dan twee derde van de belangrijkste brandhaarden is de bron van de besmettingen nog niet achterhaald. Wel staat vast dat de meeste besmettingen nog steeds thuis plaatsvinden.

Ook het aantal ziekenhuisopames neemt toe

Ziekenhuizen namen afgelopen week 44 nieuwe patiënten op die het virus hebben opgelopen. Dat zijn er 21 meer dan de week daarvoor. Het aantal sterfgevallen is nog wel laag: 6 coronapatiënten zijn overleden volgens de officiële cijfers

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu