RIVM meldt 20 nieuwe sterfgevallen en 5 ziekenhuisopnames

Vice-premier Hugo de Jonge roept iedereen op om zich al bij milde klachten op corona te laten testen. Dat kan bij de GGD in een drive-in teststraat, zoals op de foto. Foto: ANP

In de afgelopen 24 uur kwamen er 20 nieuwe meldingen van sterfgevallen door het coronavirus binnen bij het RIVM. Daarnaast werden er 5 ziekenhuisopnames geregistreerd. Een daling ten opzichte van gisteren, toen er 28 sterfgevallen en 9 ziekenhuisopnames werden gemeld.

Het aantal positieve besmettingen is in het afgelopen etmaal gestegen met 131. Het totaal aantal Nederlanders dat besmet is (geweest) met het virus komt hiermee op 46.257. Het totaal aantal mensen dat in Nederland aan het virus is overleden staat nu op 5.951. In het ziekenhuis zijn nu in totaal 11.727 mensen opgenomen (geweest). 

Sinds de piek van begin april - toen er op sommige dagen meer dan 200 mensen overleden aan het virus - daalt het sterftecijfer. Ook het aantal nieuwe besmettingen nam de afgelopen weken gestaag af. Het RIVM schrijft deze afname toe aan de door het kabinet genomen maatregelen tegen de verspreiding van het virus.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid riep mensen gisteren op om zich al bij milde klachten op corona te laten testen. ,,Dat kan bij koorts, maar óók bij alleen klachten als hoesten, niezen en kortademigheid. Ook daarbij geldt: ‘blijf thuis, en laat je testen!’’

Verspreiding in buitenlucht

Met een zonnig pinksterweekend in aantocht bestaat bij veel gemeenten de angst dat er nieuwe brandhaarden ontstaan door drukte in parken en stranden. Een aantal virologen stelt juist dat de handhaving van coronaregels op deze plekken wat minder streng zou mogen.

Besmettingen met het coronavirus blijken vooral binnen plaats te vinden, en niet in de vrije buitenlucht. ,,Ik wil niet zeggen dat overdracht buiten nooit plaatsvindt, maar echt vele malen minder dan binnen”, zegt viroloog Louis Kroes van het LUMC in Leiden.

In plaats van strenge handhaving in de buitenlucht zou er meer aandacht moeten komen voor de ventilatie van binnenruimtes, zoals gemeenschapshuizen, kerken en sportscholen. Een groeiende groep virologen waarschuwt voor de gevaren van verspreiding van corona in slecht geventileerde binnenruimten via aerosolen.

Dat zijn kleine virusdruppeltjes die verder reiken dan de inmiddels beroemde 1,5 meter. ,,De overheid zou veel meer moeten wijzen op het belang van goede ventilatie”, vindt viroloog Coretta van Leer van het UMCG in Groningen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu