RIVM meldt ruim 8000 nieuwe besmettingen, iets minder dan gisteren

Foto: ANP

De afgelopen 24 uur zijn er 8015 nieuwe positieve coronatests geregistreerd. Dat blijkt uit de nieuwste RIVM-cijfers, die zojuist zijn gepubliceerd. Het zijn er iets minder dan gisteren, toen er 8184 positieve tests werden gecommuniceerd. Wel is het in de ziekenhuizen wederom flink drukker.

De laatste week vlakte de toename in het aantal vastgestelde besmettingen enigszins af: de groei lag gemiddeld genomen iets lager dan vorige week. Daarbij moet ook aangetekend worden dat er week op week meer getest wordt.  Meer tests leiden tot meer positieve gevallen: een deel van de groei kan dus mogelijk verklaard worden door de toegenomen capaciteit bij GGD en de labs waar de tests geanalyseerd worden.

Veel meer tests

De afgelopen week zijn er in de GGD-teststraten wederom meer tests afgenomen. Het waren er tussen 12 en 18 oktober 311.188, meldt het overkoepelende GGD GHOR op haar website. Dat zijn er ruim 30.000 meer dan vorige week en bijna 90.000 meer dan twee weken geleden.

Het aantal tests moet deze week verder groeien naar ongeveer 350.000 per week, meldt een woordvoerder. Die stijging wordt vooral mogelijk gemaakt door contracten die de Nederlandse overheid met buitenlandse labs sloot. Beschikbaarheid van tests was maandenlang een groot probleem, wat tot lange wachttijden bij de GGD’s leidde.

De hoop is dat die wachttijden dalen, en daarmee ook de periode dat mensen met klachten thuis moeten blijven in afwachting van een testuitslag. Begin oktober zat er gemiddeld 49 uur tussen het bellen voor een afspraak en de daadwerkelijke test, blijkt uit gegevens van het ministerie van Volksgezondheid. Daarna duurde het nog eens ruim 35 uur voor de uitslag er was. De quarantainetijd bedroeg daarmee dus ongeveer drieënhalve dag.

Stijging zet door

In de ziekenhuizen stijgt het aantal opgenomen covid-19 patiënten verder door. Het zijn er vandaag 1738, 86 meer dan zondag. Daarvan liggen er 1359 op verpleegafdelingen, dat zijn er 71 meer dan gisteren. Op de intensive care liggen 379 coronapatiënten, 15 meer dan gisteren. Het aantal nieuwe covidopnames bedraagt 184 in de kliniek en 38 op de IC.

Ook voor de ziekenhuisbezetting geldt dat die iets minder snel toeneemt dan een week geleden. Desondanks is de groei fors, en moeten ziekenhuizen steeds meer reguliere behandelingen uitstellen. Bovendien test steeds meer personeel positief: dat leidt tot uitval in de roosters.

Nieuws

Meest gelezen

menu