RIVM meldt vijf nieuwe sterfgevallen en acht ziekenhuisopnames door coronavirus

Wereldwijd zijn 6 miljoen coronabesmettingen vastgesteld. ANP

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft het afgelopen etmaal vijf nieuwe meldingen van sterfgevallen en acht ziekenhuisopnames door het coronavirus binnen gekregen. Een daling ten opzichte van gisteren, toen er twintig sterfgevallen werden gemeld.

Een dag eerder kwamen er 28 sterfgevallen en negen ziekenhuisopnames bij. Met de cijfers van vandaag lijkt de dalende trend van de afgelopen weken door te zetten.

In Nederland tot nu toe 5903 sterfgevallen door corona

Het aantal positieve besmettingen is in het afgelopen etmaal gestegen met 185. Het totaal aantal Nederlanders dat besmet is (geweest) met het virus komt hiermee op 46.257. In het ziekenhuis zijn nu in totaal 11.727 mensen opgenomen (geweest).

Tot nu toe zijn er in Nederland 5903 sterfgevallen gerapporteerd waarbij sprake was van besmetting met het virus. Het werkelijke aantal doden ligt aanzienlijk hoger, omdat lang niet iedereen werd getest. Bovendien worden sterfgevallen soms pas dagen later doorgegeven. Ook ligt het werkelijke aantal infecties waarschijnlijk een stuk hoger. 

Piek

Sinds de piek van begin april - toen er op sommige dagen meer dan tweehonderd mensen overleden aan het virus - daalt het sterftecijfer. Ook het aantal nieuwe besmettingen nam de afgelopen weken gestaag af. Het RIVM schrijft deze afname toe aan de door het kabinet genomen maatregelen tegen de verspreiding van het virus.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid riep mensen gisteren op om zich al bij milde klachten op corona te laten testen. ,,Dat kan bij koorts, maar óók bij alleen klachten als hoesten, niezen en kortademigheid. Ook daarbij geldt: ‘blijf thuis, en laat je testen!’’

Verspreiding in buitenlucht

Door het zonnige pinksterweekend bestaat bij veel gemeenten de angst dat er nieuwe brandhaarden ontstaan door drukte in parken en stranden. Een aantal virologen stelt juist dat de handhaving van coronaregels op deze plekken wat minder streng zou mogen.

Besmettingen met het coronavirus blijken vooral binnen plaats te vinden en niet in de vrije buitenlucht. ,,Ik wil niet zeggen dat overdracht buiten nooit plaatsvindt, maar echt vele malen minder dan binnen”, zegt viroloog Louis Kroes van het LUMC in Leiden.

Nieuws

Meest gelezen

menu