RIVM: vaccins tegen corona beschermen ook tegen het overdragen van de deltavariant

RIVM: coronavaccins beschermen ook tegen overdracht Delta-variant. Foto: ANP

Coronavaccins beschermen tegen overdracht van de deltavariant van het virus, schrijft het RIVM op basis van onderzoek met data uit augustus en september van dit jaar.

Volledig gevaccineerde mensen die toch besmet raken, dragen het virus 63 procent minder vaak over aan ongevaccineerde huisgenoten dan besmette mensen die niet waren gevaccineerd.

Gevaccineerden hebben een kleinere kans om besmet te raken. Toch maakt het ook in dat geval nog uit of je in aanraking komt met het coronavirus via een gevaccineerd of een ongevaccineerd iemand. Een gevaccineerde die besmet is, draagt het virus 40 procent minder vaak over op een gevaccineerde huisgenoot dan een ongevaccineerde die besmet is, aldus het RIVM.

Overdracht Alfa-variant

Eerder concludeerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) al dat de vaccins beschermen tegen overdracht van de Alfa-variant. Dat onderzoek was gebaseerd op informatie uit bron- en contactonderzoek uit de maanden februari tot eind mei, toen die variant van het virus nog dominant was in Nederland.

De vaccins beschermden iets beter tegen overdracht van Alfa dan tegen overdracht van Delta, maar het RIVM noemt de bescherming tegen overdracht van de nu dominante variant evengoed „aanzienlijk.”

Nieuws

Meest gelezen

menu