Rapport: 'kritieke planbare zorg' in Groningen en Drenthe onder druk. Ziekenhuizen kunnen hartoperaties of verwijderingen tumoren niet op tijd uitvoeren

Rapport: steeds meer ziekenhuizen kunnen kritiek planbare zorg niet meer leveren. Dat speelt in de helft van de regio's ANP

Ziekenhuizen slagen er niet meer in alle zorg te leveren die binnen zes weken noodzakelijk is om gezondheidsschade bij patiënten te voorkomen.

Inmiddels lukt het veertien ziekenhuizen niet meer om deze zogenoemde "kritieke planbare zorg" altijd op tijd te verlenen, blijkt uit een overzicht van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Donderdag 18 november ging het nog om twaalf ziekenhuizen.

Voorbeelden van 'kritieke planbare zorg' zijn bijvoorbeeld hartoperaties en operatieve verwijderingen van tumoren. Zodra die termijn van zes weken overschreden wordt, levert dat gezondheidsschade op. Binnen de regio wordt bekeken waar mensen alsnog binnen die termijn behandeld kunnen worden.

Meer dan twee derde van de ziekenhuizen levert daarnaast niet langer alle planbare zorg: 49 van de 73 ziekenhuizen waarvan de NZa cijfers kreeg; vorige week waren dat er 38. Verder is de afschaling van de operatiekamers toegenomen van 21 naar 29 procent.

Onder druk

De kritiek planbare zorg komt het meest onder druk te staan in Limburg, waar 44 procent van de ziekenhuizen die zorg niet meer (volledig) binnen zes weken kan leveren. Groningen, Drenthe en Friesland en de regio Oost (Gelderland) hebben het met 39 procent ook moeilijk. De afschaling van de OK’s ligt daar (en in de regio Zwolle, Twente en Achterhoek) het hoogst.

’Zorgkwaliteit in gevaar’

In vijf van de tien regio’s is inmiddels (nagenoeg) het punt bereikt waarop volgens het rapport het ’aanpassingsvermogen volledig opgebruikt is en de zorgkwaliteit in gevaar komt’. De situatie is daarmee ’kritiek’ te noemen. Een week eerder had nog geen enkele regio die fase bereikt. De laatste fase van ’onbeheersbaar’ is nog in geen enkele regio aangebroken.

Gezien die stijgende aantallen en de uitval van personeel denkt de beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) dat code zwart dichtbij is. Volgens zorgminister Hugo de Jonge en voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg Ernst Kuipers zijn de ziekenhuizen momenteel echter nog ver verwijderd van dat scenario. Kuipers meldde maandag bijvoorbeeld dat die fase deze en komende week naar verwachting niet aan de orde zal zijn.

Nieuws

menu