Recensie Unravel: Avontuur met bolletje breigaren

Avontuur met bolletje breigaren

Overal begint het spontaan te jeuken bij het zien van de eerste beelden van Unravel. Een bol donkerrood breigaren valt in de mand van een omaatje. Ik moest meteen denken aan vroeger, toen ik van die gebreide kriebeltruien of sjaals droeg. Ik moet er nu niet meer aan denken, maar om mij heen merk ik dat breien weer populair is.

Dat is ook de makers van Unravel niet ontgaan. Zij hebben op zeer knappe wijze een bol garen gebruikt om een prachtige puzzel- en platformgame in elkaar te breien. Een poppetje van breigaren genaamd Yarny gaat na het mooie introfilmpje op avontuur door allerlei herinneringen.

Een van de uiteinden van Yarny zit vast, waardoor hij steeds meer ontrafelt naarmate hij verder loopt. Het is dus zaak om op tijd nieuw garen te vinden waarin hij zich kan wikkelen. Daar moet je wel wat voor doen, want de wol ligt soms op moeilijke plekken. Goed kijken naar de omgeving en flink puzzelen is een vereiste.

Hoe kom je bijvoorbeeld in die boom? Aha: er ligt een leeg frisdrankblikje in een prullenbak. Met een lasso is die eruit te krijgen. Door het blikje voor een bankje te leggen kun je erop springen en via de prullenbak kom je uiteindelijk bij het garen. De hele game zit vol met deze hersenkrakers. Hoe dieper je in het spel komt, hoe moeilijker de puzzels.

 

Natuur van Noord-Zweden

Yarny is een poppetje van nog geen 10 centimeter hoog dat in de echte wereld terechtkomt. Een bloempot in de tuin is een enorm obstakel, een oude driewieler een prachtig vervoersmiddel. De wereld waarin Yarny zich beweegt is werkelijk prachtig vormgegeven, het oog voor detail verbazingwekkend.

De game is qua uiterlijk geïnspireerd door de natuur van Noord-Zweden, waar het verhaal zich afspeelt. Ook de muziek is afkomstig uit die streek. De combinatie betovert de gamer.

Over het verhaal vertel ik weinig, je moet het beleven. Ontdekken. Precies zoals het persbericht van de Unravel zegt: je maakt een persoonlijke reis die zorgt voor een diepere connectie met het spel, omdat Unravel draait om fysieke en emotionele banden.

Een verhaal over liefde en het herstellen van verbroken relaties, een verhaal over moed en doorzettingsvermogen, dat alleen maar levendiger wordt door het perspectief van Yarny's compactheid in een soms grote en overweldigende wereld. En tussendoor heeft Yarny er ook nog voor gezorgd dat ik me over mijn afkeer voor kriebeltruien heen wil zetten. Knap gedaan.

Unravel voor PS4, Xbox One en pc. Ontwikkelaar Coldwood, uitgever EA. Leeftijd 7+.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Tech
menu