Rechter: de anti-Pietdemonstratie in Dokkum had niet verboden mogen worden

Betoging tegen Zwarte Piet in Dokkum. Foto: ANP

Burgemeester Marga Waanders had de protestactie tegen Zwarte Piet, tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas in Dokkum in 2017, niet via een noodbevel mogen verbieden. Dat heeft de rechtbank vrijdag bepaald.

Waanders vreesde dat de openbare orde verstoord zou worden door demonstraties van Stichting Nederland Wordt Beter - dat de zaak aanspande - en Kick Out Zwarte Piet. Daarom vaardigde ze een noodbevel uit.

Volgens de rechtbank had dat niet een noodbevel moeten zijn, maar een noodverordening. Daarbij bestaat namelijk de mogelijkheid om bezwaar aan te tekenen.

Uit een uitspraak van de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (AbRS) uit december 2019 blijkt dat noodbevelen een ad hoc-karakter, en geen algemeen, karakter hebben. Ze zijn gericht op een direct feitelijk resultaat in een concreet geval. Noodverordeningen behelzen algemene regels en brengen voor enige tijd verandering in de rechtssituatie van burgers.

Burgemeester wist van dreiging

Van een ad hoc-situatie was volgens de rechtbank geen sprake omdat Waanders al geruime tijd beschikte over informatie dat er verstoring van de openbare orde dreigde. Ze heeft zich dus uitgebreid op deze kwestie kunnen beraden. Bovendien betrof het besluit de gehele bebouwde kom van de stad Dokkum, terwijl de intocht alleen plaatsvond in het centrum van Dokkum.

Blokkeerfriezen

De Piet-voorstanders zijn bekend komen staan als blokkeerfriezen. Een aantal van hen is vorig jaar in hoger beroep veroordeeld tot taakstraffen tot 90 uur. Zes stapten naar de Hoge Raad om hun veroordeling in cassatie aan te vechten. Onder hen is ook Jenny Douwes, het boegbeeld van de actie.

Actievoerders blij met uitspraak

De actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) is blij dat de rechtbank erkent dat het verbod onterecht was. Jerry Afriyie: “Het is een bedroevend patroon dat de ene na de andere vreedzame demonstratie van KOZP ingeperkt of verboden wordt. Het is de zoveelste keer dat later door de rechtbank is besloten dat zo’n verbod onterecht was. Helaas komen die besluiten als mosterd na de maaltijd: de kans op demonstreren is dan al voorbij. Voor KOZP is het demonstreren op de dag van de nationale intocht, de dag waarop racisme tot nationaal feest verheven wordt, het belangrijkste. En juist op die dag wordt ons telkens dat recht en de vrijheid om te demonstreren ontnomen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu