Wie wordt de nieuwe president van de Verenigde Staten? Rechter lijkt nu aan zet

Twee dagen na de Amerikaanse presidentsverkiezingen is nog steeds niet duidelijk wie woensdag 20 januari 2021 wordt geïnaugureerd als 46ste president van de VS. De kans is groot dat de rechters daarin de beslissende stem hebben.

Donald Trump claimt de overwinning. Maar nog niet alle stemmen zijn geteld.

Donald Trump claimt de overwinning. Maar nog niet alle stemmen zijn geteld. Foto: EPA

Een wekenlang juridisch gevecht tussen de Republikeinse president Donald Trump en zijn Democratische uitdager Joe Biden ligt in het verschiet nu de verschillen tussen beiden zo klein zijn. Biden ligt met een geringe marge voor in de verkiezingsstrijd.

Dit nadat hij in een aantal zogeheten swingstates een aanvankelijke achterstand op president Trump had ingelopen. Dat heeft hij vooral te danken aan de vroege kiezers, hoofdzakelijk Democraten, die per post hadden gestemd.

In de loop van gisteravond pakte Biden met een nipt verschil de staat Wisconsin.

Kiesmannen

Biden kreeg 1.630.389 stemmen, aldus nieuwszender CNN, of 49,4 procent. Trump kreeg 48,8 procent van de stemmen. De staat is goed voor tien kiesmannen. President Trump had voor de bekendmaking van de uitslag al gezegd dat hij een hertelling zal aanvragen. Dat is toegestaan als het verschil minder is dan 1 procentpunt. Trump won vier jaar geleden onverwacht in Wisconsin, met net iets meer stemmen dan Hillary Clinton. Toen volgde een hertelling, maar het resultaat bleef hetzelfde.

In Michigan wil Trump via de rechter afdwingen dat het tellen van de stemmen in die staat wordt stopgezet. Michigan (16 kiesmannen) is een van de cruciale staten die bepalen wie de winnaar wordt van de presidentsverkiezingen. Volgens CNN trekt Biden aan het langste eind in Michigan. Als hij ook Arizona en Nevada in de wacht weet te slepen, heeft Biden de vereiste 270 kiesmannen en kan Trump niet meer winnen.

Razend spannend

In Nevada, goed voor zes kiesmannen, is het razend spannend. De definitieve uitslag in de hevige strijd waar elke stem telt, laat nog even op zich wachten. De kiesraad van de staat liet weten dat de telling pas vandaag om 18.00 uur (09.00 uur lokale tijd) verder gaat. Biden staat minder dan een procent voor in Nevada. Als hij de staat verliest, wordt zijn route naar het Witte Huis een stuk moeilijker.

Inmiddels hebben zowel president Trump als zijn uitdager Biden een fonds in het leven geroepen om de juridische strijd over de verkiezingsuitslag te bekostigen. Volgens Biden is zijn fonds opgezet om ervoor te zorgen dat elke stem na de presidentsverkiezingen wordt geteld. Het is een reactie op de dreiging van Trump het (tellen van de) stemmen te willen stopzetten. Biden noemt het Biden Fight Fund de grootste inspanning ooit om de verkiezingen te beschermen. Het is niet Donald Trump die de uitslag van deze verkiezingen bepaalt, aldus de Democraat in een tweet: ,,Het Amerikaanse volk doet dat.”

Strijd voor de rechters

Ook de Republikeinen van Trump vragen inmiddels om geld om de strijd voor de rechters te kunnen bekostigen. Het is slechts een kwestie van tijd voordat de Democraten proberen de verkiezingen te stelen en de resultaten te manipuleren, aldus de partij in een mail aan aanhangers.

De Amerikaanse president Trump noemde het gisteren in een van zijn tweets zeer vreemd dat hij bij het tellen van de stemmen vaak stevig op voorsprong stond, maar dat die voorsprong ,,op magische wijze” verdween. Volgens hem gebeurde dat in veel belangrijke staten die in bijna alle gevallen door de rivaliserende Democraten worden geleid en gecontroleerd.

In de verkiezingsnacht had Trump in een toespraak in het Witte Huis al de overwinning geclaimd, hoewel er op dat moment in tal van belangrijke staten nog miljoenen stemmen moesten worden geteld. Ook beweerde hij dat er is gefraudeerd, zonder die bewering verder te verduidelijken of met bewijs te onderbouwen.

Biden is ervan overtuigd dat hij de presidentsverkiezingen gaat winnen. Volgens hem gaat hij de benodigde 270 kiesmannen halen. In een korte toespraak tot de natie, een dag na de verkiezingen, riep hij op tot eenheid in het land, zodat het waarlijk de Verenigde Staten zijn. De uitdager van president Trump zei nog niet zijn overwinning uit te roepen, omdat nog niet alle stemmen zijn geteld.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu