Rechter onaangenaam verrast: coronahoester duikt ineens op in de rechtszaal

Advocaat Gerald Roethof stond de verdachte bij. Foto: ANP

De rechtbank in Amsterdam werd gisteren onaangenaam verrast: terwijl verdachten tegenwoordig telefonisch of via een videoverbinding worden verhoord, dook uitgerekend een van ‘coronahoesten’ verdachte man toch op in de rechtbank. ,,Het was een fout, maar de rechtbank was not amused,” zegt zijn advocaat Gerald Roethof.

De man was in maart in Amsterdam opgepakt op verdenking van straatroof. Daarna hoestte hij een agent in het gezicht en zei dat hij besmet was met het coronavirus. Voor beide incidenten stond hij gisteren terecht.

Volgens Roethof wilde zijn cliënt graag aanwezig zijn in de rechtbank en zijn verhaal doen. ,,Een daartoe strekkend verzoek gericht aan de rechtbank werd afgewezen,” aldus Roethof. Op basis van het huidige beleid worden gedetineerden niet naar rechtbanken vervoerd en vinden de zittingen plaats of met een videoverbinding, of met enkel de advocaat.

Fout

Tot zijn eigen verrassing en blijdschap werd de verdachte tóch aangevoerd bij de rechtbank. ,,Het bleek een fout van de administratie. Er was op een formulier iets verkeerd aangekruist,” aldus Roethof.

De rechter was duidelijk ‘not amused’ en waarschuwde de verdachte: één kuchje en je kunt gaan. Nadat hij heel streng door de politierechter werd toegesproken en hem te kennen gegeven werd dat hij zich moest gedragen en dat hij anders direct weer zou worden afgevoerd, werd de zaak behandeld en afgedaan.

De zaak haalde uiteindelijk zonder kuchen het einde en de man werd veroordeeld tot zes maanden cel. De man werd niet alleen voor coronahoesten veroordeeld, maar ook voor beroving. De man had al een strafblad.

Nieuws

Meest gelezen

menu